Зважаючи на постійне стрімке здорожчання енергоносіїв, видатки на них у Полтаві незабаром планують скоротити вдвічі, зазначає секретар міськради Олександр Козуб: «Це повинно стати кінцевим результатом кампанії економії енергоресурсів, яку ми системно розпочали впроваджувати в рамках проекту «Реформа міського теплозабезпечення в Україні».
Проект у Полтаві здійснюється за підтримки USAІD. Плани, на думку міської влади, цілком реальні. Такий позитивний досвід уже мають Чехія і Польща, його докладно вивчали. Полтава діятиме у співпраці з Кременчуком, Комсомольськом і Миргородом, утворивши своєрідний територіальний кластер. До речі, зекономлені кошти «дістануться» тим само структурним підрозділам на потреби енергозбереження.
Першим кроком змін у Полтаві має стати впровадження системи моніторингу щодо використання енергоресурсів у бюджетній сфері. Ним опікуватимуться так звані енергоменеджери, які щоденно (в тому числі й у вихідні) відстежуватимуть показники лічильників у відповідних закладах та установах. Дані аналізуватимуть в управлінні з економічних питань. Важливою складовою плану дій стане енергоаудит будівель. До нього підключать представників Національного технічного університету, а від структурних підрозділів очікують проектів щодо енергозбереження. Характерні тенденції складуть основу енергетичного плану — його розроблять у вересні, коли готуватимуть пропозиції до міського бюджету на 2011 рік. Терміни його виконання, зазначає Олександр Козуб, будуть дуже жорсткі, а список першочергових дій уже затверджено. Допомагатиме впроваджувати систему енергоменеджменту дорадчий комітет, до якого ввійдуть 25—30 спеціалістів.