Яких лишень маніпуляцій не відбувається з бюджетними коштами, коли потрапляють вони до рук тих, хто й гадки не мав виконувати задекларовані раніше наміри! Причому вигадливість доморощених маніпуляторів не знає, як кажуть, меж. Хоча в даному випадку межі все-таки були — це... береги Кременчуцького водосховища. Так, саме береги, над укріпленням яких ламають голови на Полтавщині уже не один десяток років, адже ця проблема має всі ознаки локальної екологічної катастрофи — щороку море (як його тут називають) «пожирає» десятки гектарів прибережної землі. Однак якщо спробувати порахувати кошти, витрачені за цей час на «укріплення прибережної зони», то на них, як зазначив один із екологів, можна було б уже весь берег — принаймні на території Глобинського району — викласти... мармуром.
Ось лише один факт, який нещодавно виявили працівники УПМ ДПА в Полтавській області. З’ясувалося, що службовці одного з приватних підприємств Кременчука саме у Кременчуцькому «морі» і «відмивали» бюджетні кошти, виділені на проведення так званих берегоукріплювальних робіт. Як повідомили у прес-службі УПМ ДПА у Полтавській області, значна їх частина існувала лише на папері, тож акти виконаних робіт деяких субпідрядних організацій взагалі були фіктивними. Таким чином, «укріплювачі берегів» зуміли привласнити близько 400 тисяч (!) бюджетних коштів, які, звісно ж, використали на власні потреби. Нині проводяться заходи з відшкодування збитків, накладено арешт на майно підприємства, а за фактом привласнення бюджетних коштів прокуратурою Кременчука порушено кримінальну справу.
Загалом же ситуація довкола цієї справи цікава тим, що внаслідок дефіциту бюджетних коштів на подібні екологічні заходи щороку виділяється грошей значно менше від потреби. Зрештою, це призводить до того, що навіть за умови, коли ці кошти не підуть «наліво», користі від них буде мало: зазвичай вода швидко «розправляється» з такими укріпленнями. Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати: вода змиває всі сліди. От і виникає у декого спокуса використати навіть ці мізерні — порівняно зі справжніми масштабами робіт — кошти «раціональніше». Тож і потрапляють вони до кишень тих, для кого біда глобинчан стала доброю годівницею.
Полтавська область.