В Одесі за перший тиждень серпня зареєстровано зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції на 25%. Удвічі збільшилася кількість дітей, що потрапили на лікарняні ліжка. Багато хто з них отруївся кавунами.

Нагадаємо: перші ознаки такого отруєння виявляються через 1—6 годин після їжі. Це дискомфорт у кишечнику, нудота, блювота, головний біль, невелике підвищення температури, діарея, ломота в суглобах, слабкість, озноб. З появою слабкості, нудоти, при посинінні носо-губного трикутника й слизових оболонок після вживання кавуна необхідно одразу викликати «швидку». А ще дари полів потрібно правильно вибирати.

Визначити вміст великої кількості нітратів можна, стиснувши плід руками: той, що виріс і дозрів сам, без допінгу, тріщатиме. Нітратний кавун усередині яскраво-червоний, іноді з фіолетовим відтінком, і не з білими, а з жовтуватими прожилками. Якщо м’якоть помістити в склянку з холодною кип’яченою водою, то від нормального кавуна вода просто помутніє, а від нітратного забарвиться в рожевий або червоний колір.

Дари полів треба купувати тільки в сезон — не раніше середини серпня. А перед вживанням їх слід помити під проточною водою.

Одеська область.