22 травня на ДП «Солотвинський солерудник» сталася надзвичайна подія — на майданчику шахти №8 утворилося карстове провалля, а саму шахту підтопило. Як знайти вихід? Відповідь на це питання і мала виробити міжвідомча нарада за участі заступника міністра аграрної політики України Євгена Лаврова, заступника начальника департаменту харчової промисловості Віктора Яницького, першого заступника голови ОДА Івана Бушка, керівництва району, представників МНС, профільних проектних інститутів, Держгірпромнагляду та інших структур.
Передусім учасники наради обговорили низку наболілих питань, що стосуються діяльності самого солерудника, а також консервації шахти №8.
Зі слів директора ДП «Солотвинський солерудник» (власність МінАПК України) Ярослава Батрина, ситуація не з кращих: до копальні прибуває щогодини близько 320 кубометрів води. Наразі там уже до мільйона тонн ропи — соляної рідини. Така само ситуація свого часу була і на затопленій шахті №9.
В управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації «Голосу України» повідомили, що Іван Бушко виклав принципову позицію з цього питання керівництва ОДА та облради, яка зводиться до головного: безпеки людей. З цього приводу область не раз зверталася до центральних органів влади і пропонувала — зокрема Мінагрополітики, своє бачення та шляхи виходу із складної ситуації. Та у нас доки грім не гряне, мужик не перехреститься...
Ту кількість води, що назбиралася в шахті, відкачати майже неможливо. Тим більше, на думку науковців, видалення ропи з шахти може погіршити ситуацію. Фахівці зійшлися на одній думці: шахту №8 необхідно консервувати. А як її врятувати? Саме з цього питання розгорнулася жвава дискусія. Адже консервація тягне за собою низку соціальних проблем: закриття самого солерудника і двох унікальних алергологічних лікарень: Української й обласної, аналогів яким немає у Європі! Це ще й означатиме, що сотні, тисячі хворих, — а особливо дітей та підлітків, які страждають на бронхіальну астму, буде позбавлено можливості вилікуватися.
Учасники наради не обійшли й причини, які призвели до непоправних наслідків на солеруднику. Серед них — невирішене питання фінансування у 2010 році робіт щодо проекту консервації шахти №9 та захисту шахти №8. Лунали й звинувачення на адресу директора солерудника Ярослава Батрина у бездіяльності.
Врешті, учасники міжвідомчої наради прийняли рішення: у зв’язку з ситуацією, що склалася на ДП «Солотвинський солерудник», звернутися до Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням терміново виділити зі Стабілізаційного фонду держбюджету заплановані кошти у сумі 35 мільйонів гривень для проведення невідкладних робіт.
За результатами наради ОДА створила робочу комісію, яка здійснюватиме комплексне обстеження русла річки Тиса поблизу смт Солотвина. І ще одна логічна в таких ситуаціях заборона: до прийняття відповідного комплексного рішення вибір гравію із заплави Тиси припиняється.