Понад 30 сімей села Воскресинці Коломийського району опинилися відрізаними від основної частини свого населеного пункту через сильні дощі. Продукти харчування їм доставляли катамараном рятувальники. Село Воскресинці розташоване по обох берегах річки Прут. Раніше ці береги з’єднував міст. Однак під час великої повені 2008 року його знесла вода. «Для будівництва нового моста завдовжки 350 метрів потрібно близько 5 млн. грн., — пояснює сільський голова Любомир Білейчук. — Таких грошей у нас немає».
 

Фото Сергія ГУДАКА (Укрінформ)

Торік з допомогою Коломийської райдержадміністрації у селі збудували тимчасовий перехід, але не на всю ширину річки. Раніше селяни могли бродом дійти до переходу. Нині, коли рівень води значно піднявся, йти у брід стало небезпечно. Тим більше, що селяни пам’ятають, як торік, переходячи річку, втопилося подружжя, залишивши трьох неповнолітніх дітей.
За словами Любомира Білейчука, на тому березі живуть в основному старші люди (хоча є й діти), бо молодь будується уже на цьому боці. Основна частина городів, сінокосів — теж за Прутом. На присілку нема жодного продуктового магазину чи аптеки. Всі вони знаходяться в центральній частині села.
За словами начальника Коломийського районного управління МНС Ігоря Вацика, з того присілка є доступ до основної частини Воскресинців через село Грушів. Це приблизно 12 км по бездоріжжю. Зрозуміло, що для людей похилого віку це далеко, незручно і важко. Тож уже вчора, коли вода спала, сміливці стали переходити річку по-старому — вбрід. Та це лише тимчасово вирішує проблему. Адже знову прийде велика вода — і ситуація повториться. Селяни звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради з проханням допомогти збудувати новий міст, але поки що відповіді не отримали, повідомляє наш власний кореспондент в Івано-Франківській області Дарина НАЗАРЧУК.
Водночас складною залишається ситуація на Закарпатті. Інтенсивні опади тут призвели до формування максимального рівня води на річках Тиса, Латориця, Боржава, Уж, Стара. У зв’язку з цим міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич терміново вилетів до регіону, де у селі Рокошине провів робочу нараду. Після її завершення міністр зазначив: «На жаль, ми змушені констатувати, що у наших сусідів в Угорщині, Словаччині, Польщі, Чехії відбулися події, які визначені як катастрофічні. Я хочу сьогодні відзначити високий рівень координації та співпраці представників центральної та місцевих органів влади, завдяки чому вдалося унеможливити ускладнення ситуації та забезпечити оперативне реагування під час початку підняття рівня води на Закарпатті».
В області частково підтоплено 471 дворогосподарство, а саме: в Ужгороді — 23; в Ужгородському районі — 327; Берегівському — 21; Мукачівському — 96; Перечинському районі — 4. Всього по області частково підтоплено близько 1 847 га сільськогосподарських угідь. Комісійне обстеження підтоплення дворогосподарств та сільгоспугідь спеціалістами МНС, водного господарства та місцевих органів самоврядування триває, інформує наш власний кореспондент у

Закарпатській області Василь НИТКА.
На знімку: працівники МНС ліквідовують наслідки підтоплень на Закарпатті.

Фото Сергія ГУДАКА
(Укрінформ).