Традиційно, 2 травня, на іподромі Дібрівського державного кінного заводу № 62, що в Миргородському районі, проводиться кінноспортивне свято. Цьогоріч воно було присвячене 65-річчю Перемоги.
Честь підняти прапор свята довірили колишньому директору конезаводу, заслуженому працівнику сільського господарства України Всеволоду Двуглову та водієві господарства Петру Гаркавченку.
Вітаючи учасників та численних гостей кінноспортивного свята, голова Миргородської райдержадміністрації Олександр Волошко наголосив, що наїзники свої перемоги присвячують присутнім на святі сивочолим учасникам боїв з німецько-фашистськими загарбниками Василю Бойку, Миколі Вовку та Андрію Романенку із Гаркушинців, Михайлу Губанову із Попівки, Івану Бутенку із Дібрівки, Івану Якименку із Комишні, а у їх особі — усім фронтовикам.
Театралізований парад кавалеристів продемонстрував вправність кіннотників, красу і граціозність гнідих, вороних та буланих. Віддаючи данину пам’яті засновнику конезаводу Дмитру Романову, на його честь розіграли перший заїзд. Перемогла в цьому заїзді молода наїзниця з Дібрівки Тетяна Спиця на рисаку Костьол.
Другий заїзд був присвячений відомому майстру-наїзнику, уродженцю гоголівських Великих Сорочинців Григорію Ажажі, який свого часу на весь світ прославив дібрівських рисаків. Першим на фініш примчав вороний жеребець Геолог під управлінням Дмитра Гординського з Рівненської області.
Призи на честь 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та імені засновника орловської рисистої породи Олександра Орлова дісталися дібрівському майстру-наїзнику Григорію Назаренку (на Гамількарі та Фабриці), а в заїзді на честь легендарного дібрівського наїзника Михайла Стасенка переміг тренер — наїзник конезаводу Микола Дубровський на Галактиці.
Переможці заїздів нагороджені Почесними грамотами. Їм вручені квіти й подарунки.
Палкими аплодисментами дякували за віртуозний виступ вихованці вищої школи верхової їзди з Сумського національного аграрного університету, кандидатці у майстри спорту Євгенії Дігтярьовій. Достойними суперниками досвідченим господарям іподрому були наїзники Віталій Ключников з ПСП «Камишанське» Охтирського району Сумської області, Григорій Заяц з агрофірми ім. Довженка Шишацького району, Борис Горб із ПП «Астея» Пирятинського району.
Щоб перегони рисаків стали справжнім святом, їх старанно готували зоотехнік з конярства Дібрівського державного конезаводу № 62 Аркадій Лабунець, спеціалісти кінно-племінної частини Алла Майорова, Наталія Макарець, Лідія Дубровська, Світлана Шевченко, Катерина Лубенець, Людмила Щукіна.
Окрасою свята стали виступи талановитих учасників дитячого хореографічного ансамблю «Веснянка» під керівництвом Олени Гули з Миргородського міського центру естетичного виховання, знаних в Україні «Жабокрюківських дядьків» з Великих Сорочинців, самодіяльного ансамблю «Кумоньки» з Петрівців, заслужених працівників культури України Михайла Троцака та Володимира Подоляки, виконавців з Великого Байрака, Дібрівки, Клюшниківки.
З вітальним словом до учасників та гостей свята звернулися голова Миргородської районної ради Павло Кандиба, президент Полтавської обласної асоціації конярства, заслужений працівник сільського господарства України Олександр Яресько, директор Дібрівського конезаводу № 62 Микола Радченко, представники генерального директора агропромхолдингу «Астарта-Київ» Віктора Іванчика.
Учасники та гості свята добрим словом згадували багаторічного натхненника кінноспортивного дійства, колишнього президента Асоціації рисистого конярства України, заслуженого працівника сільського господарства, незабутнього Василя Шапрана.
По обідній порі святкова програма вичерпалася, сонце сховалося за підхмарні осокори, а з околиць Дібрівки ще довго линули музика, пісні. Кінноспортивне свято додало людям доброго настрою та наснаги достойно відзначити 65-річчя Перемоги. Щоб в Україні був мир і хліб. І щоб так було завжди!
Леонард Ніколаєнко,журналіст.
Полтавська область.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.