У шахтарській столиці в розпалі реконструкція меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас». Минулої суботи, коли я побувала на будмайданчику, там працювали кілька десятків робітників та спеціальна техніка. До ладу приводять пам’ятник, барельєфи, головну алею. Фарбують, зварюють, вимощують, бетонують. Адже час, агресивна атмосфера та вандали пошкодили зовнішнє оздоблення меморіалу: сходи розсипалися, плитка відвалилася, фарба відлущилася. Стан меморіалу особливо контрастував із новим стадіоном та фешенебельним готелем, які з’явилися в парку імені Ленінського комсомолу останніми роками. І ось нарешті пам’ять про визволителів буде вшановано належним чином.
Проект реконструкції цієї частини парку розрахований на кілька років. До Дня Перемоги відкриють майданчик військової техніки, дзвін пам’яті, відлитий із металу з додаванням гільз і патронів часів Великої Вітчизняної війни, а також стелу пам’яті партизанів-підпільників. Наступним етапом стане обладнання музейної експозиції та виставкового залу. Якщо музей буде цілком присвячений військовій тематиці, то художні виставки матимуть різноманітну спрямованість. Крім того, поруч місцева влада збирається створити парк із «музичними» фонтанами. Таким чином, цей куточок обласного центру перетвориться на улюблене місце шанувальників історії і мистецтва.
А поки що робітники комунальних служб упорядковують три танки та гармату, перевезені до меморіалу. Раритетна машина Т-34 брала участь у боях за визволення Донбасу. Танк був установлений солдатами на могилі командира 43-ї танкової бригади Франца Грінкевича, який загинув у бою. Пізніше на постаменті машину замінили на новішу. А «старенького», на боках якого видно сліди «поранень», перемістили до обласного Краєзнавчого музею. Там «тридцятьчетвірка» і простояла до квітня 2010-го. Тепер історичний танк змінив «прописку». Співробітники музею проводжали «улюбленця» під звуки маршу «Прощання слов’янки».
Днями на головній алеї встановлено пам’ятний дзвін, відлитий майстрами ВАТ «Донецьксталь». Як розповів міський голова Олександр Лук’янченко, загальна вартість робіт із реконструкції меморіалу становить близько 10 мільйонів гривень. Кошти виділяють із обласного, міського бюджетів, а також інших джерел. Під час проектування особливу увагу приділяли захисту об’єкта від ґрунтових вод, адже рельєф місцевості тут складний. Під час суботника, приуроченого до Дня довкілля, керівники міста й області посадили кілька десятків дерев на схилі поруч із меморіалом.