В Луцьку, у Волинському краєзнавчому музеї, відбулася презентація плакату «Імена на скрижалях історії Волині», виданого громадською організацією «Сумління» за сприяння народного депутата України Анатолія Горбатюка. На плакаті — портрети та біографії 83 Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів ордену Слави. Серед цих звитяжців — 40 воїнів та 15 партизанів, які отримали звання Герої Радянського Союзу за подвиги, звершені на Волині, інші — за межами краю. Тут є й уродженці Волині: Йосип Бєлих з села Комарів Турійського району, Василь Киричук з Словатичів Ківерцівського району, Іван Сокол з Старого Чорторийська Маневицького району.
Плакат допоможе пригадати і вже дещо забуті імена Героїв. Зокрема Сергія Гуденка, удостоєного звання ще у 1938 році за бої біля озера Хасан. Він загинув у червні 1941 року в боях поблизу Володимира-Волинського. В перший день війни віддав своє життя політрук 7-ї прикордонної застави 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону Василь Петров. Звання Героя йому присвоєно лише в 1965 році. Нині його ім’я носять колишнє село Цуцнів Іваничівського району і одна з прикордонних застав на Волині.
Привертають увагу й матеріали про льотчиків лейтенантів Бориса Єрьоміна та Дмитра Тарасова, які 27 червня 1941 року поблизу селища Іваничі спрямували свій літак на скупчення німецьких військ. Їх іменами названі вулиці в райцентрі Іваничі. Згодом їх подвиг на Волині повторив старший сержант Сергій Мілашенков. 14 липня 1944 року він спрямував свій палаючий бомбардувальник на колону ворожої техніки. В селі Микуличі Володимир-Волинського району встановлено пам’ятник Герою.
Імена багатьох Героїв, про яких розповідається на плакаті, відомі далеко за межами України. Серед них командири партизанських з’єднань Олексій Федоров (двічі Герой) та Антон Бринський, розвідник Микола Кузнєцов, командир партизанського загону «Переможці», автор книг «Це було під Ровно» та «Сильні духом» Дмитро Медведєв.
Видання плаката «Імена на скрижалях історії Волині» - ще одна спроба його авторів Геннадія Гулька та Ігоря Пасюка донести до людей, особливо, молодих, інформацію про героїв оборони та визволення Волині.
Читач зауважить, що після війни чимало Героїв Радянського Союзу служили в дислокованих на Волині військових частинах. Після виходу в запас вони й працювали тут (найбільше — четверо — на Луцькому автозаводі).
Нині на Волині з усіх зображених на плакаті живим залишився лише повний кавалер ордена Слави Гаріф Ібрагімов, який зараз мешкає в селищі Мар’янівка Горохівського району. Стан здоров’я не дозволив йому прийти на презентацію плаката. Але видавці передали його славному ветерану.
Більшість тиражу, що складає тисячу примірників, буде передано у навчальні заклади, військові частини, будинки культури, музеї та архівні установи.
 
Волинська область.