Минулого вівторка рух у центральній частині Полтави, де сходяться всі транспортні потоки міста, було паралізовано через акцію протесту представників Центрального ринку. Люди упродовж тижня намагаються привернути увагу влади і громадськості до своїх проблем. Цього разу, не обмежившись пікетуванням міськради і не дочекавшись міського голови Андрія Матковського, вони влаштували «безкінечний» пішохідний перехід поблизу самої міськради.
Проблеми на ринку виникли відтоді, як там з’явився новий власник. Його «реформи» не сподобалися багатьом підприємцям, які вважають, що їх свідомо виживають з «насиджених місць». Перші дзвіночки пролунали ще торік, коли нові господарі затіяли на ринку так звану реконструкцію. Тоді з боку влади було чимало запевнень та багатообіцяючих заяв, а міськрада навіть ініціювала передачу ринку до комунальної власності, було підписано спеціальний «меморандум». Але попри гучну його назву, більшість пунктів цього документа так і залишилися на папері.
І ось у квітні підприємці знову почали нагадувати владі про себе. Вони навіть хотіли прорватися на одну із сесій, але почути їх тоді не забажали. Тому цими днями люди спершу пікетували обласну прокуратуру, а наступного дня рушили до міськради. Підприємці устелили сходи центрального входу до приміщення своїми вимогами, отож чиновникам, які зранку поспішали на роботу, доводилося через них... переступати. Це виглядало доволі символічно.
За словами приватного підприємця і голови ради підприємців Центрального продовольчого ринку Віктора Передерія (саме він очолив ініціативну групу), вони неодноразово зверталися до міського голови, проте ніякої конкретної відповіді не отримали: «У нас є всі необхідні документи, ми прагнемо того, щоб на комунальній землі, яка належить полтавській громаді, був створений комунальний ринок».
Однак міського голову Андрія Матковського і тепер не дочекалися. А заступник міського голови Віталій Нікіпєлов з приводу цього зазначає, що питання, пов’язані з діяльністю Центрального продовольчого ринку, протягом останніх десяти років завжди були проблемними з правової точки зору.
— Багато було судових справ, перш за все щодо права власності. Ми намагалися відстояти права територіальної громади міста Полтави бути власником цього майна, але, на жаль, нам це не вдалося. Наразі вичерпані всі правові інструменти щодо цього. Право власності однозначно визначено за суб’єктом. Крім того, рішенням суду зобов’язано Полтавську міську раду офіційно оформити право користування земельною ділянкою, на якій розташовані споруди Центрального продовольчого ринку. Тому єдине, що залишається нині, — виконувати рішення суду.
Чи вдасться знайти компроміс у цій справі, наразі сказати важко. Надто вже багато претензій і взаємних звинувачень накопичилося у трикутнику «влада-власник-підприємці». До речі, до останньої акції долучилися уже й представники інших ринків міста, а це означає, що й там у людей виникає невпевненість у завтрашньому дні.
Полтава.
На знімку: протестувальники намагаються привернути увагу влади до своїх проблем.
Фото автора.