Про це говорили учасники наради в Закарпатській облдержадміністрації. У заході брали участь заступник голови Держмитслужби України Тарас Козак, голова облдержадміністрації Олександр Ледида, керівники митниць Закарпаття та представники потужних підприємств-експортерів краю.

Тарас Козак відзначив: за нинішніх економічних умов перед службою стоять надзвичайно важливі завдання. Насамперед — виведення ринку з тіні. Особливу увагу буде приділено внутрішнім виробникам, які здійснюють зовнішньоекономічні операції. Адже мінімізація процедур митного контролю саме цих компаній дозволить активізувати внутрішній ринок і загалом дасть поштовх розвитку вітчизняної економіки.

На думку представників бізнесу, нині тіньовий обіг товарів заважає не лише чесному бізнесу, а й значно зменшує надходження до бюджету. До того ж випадки контрабанди — особливо це стосується незаконного обігу цигарок, — псують імідж України в очах світової спільноти.

— Митниця має перебудуватися, акцент повинен зміститися на ефективне надання адміністративних послуг фізичним особам та суб’єктам підприємницької діяльності. Тільки за цих умов митниця може розраховувати на повноцінне партнерство з боку бізнесу, — зазначив Тарас Козак.

Ще одне актуальне питання для підприємств — повернення податку на додану вартість. Голова облдержадміністрації Олександр Ледида переконаний: проблему треба вирішувати на законодавчому рівні.

— Є відповідне доручення Президента — до кінця серпня навести лад із поверненням ПДВ. Ми маємо зробити все, аби полегшити життя підприємцям. Це ж саме стосується роботи митних органів. Від їх співпраці з потужними підприємствами-експортерами та імпортерами виграє казна. Митниця має стати повноцінним партнером бізнесу, — резюмував Олександр Ледида.

На завершення наради, повідомили «Голосу України» в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації, керівник краю пообіцяв продовжити діалог влади, митниці та бізнесу і проводити такі зустрічі щомісяця.

Ужгород.