Нічні ціни на «Привозі» тішать одеситів
Спекотний серпень, мабуть, став основною причиною того, що на продовольчих ринках Одеси покупців стало менше, ніж продавців. Це — вдень. Нині «Привоз», як і багато інших ринків міста, перейшов на нічну торгівлю — і дешевше, і фрукти й овочі не такі в’ялі, як у спеку. Після 18.00 сюди масово починають з’їжджатися мікроавтобуси з товаром.
Нічний «Привоз» не схожий на денний — тут кричать, торгуються, лаються, всюди широкий асортимент товару й дуже багато навантажених візків. Доводиться постійно бути напоготові — щоб не потрапити під візок чи не стати жертвою кишенькового злодія.
Серед покупців — не тільки оптовики, а й одесити, які повертаються додому з роботи. Деякі торговці, які не продали товар протягом дня, залишаються на ринку й реалізують залишки овочів і фруктів за зниженими цінами. Наприклад, можна купити помідори на томатний сік по 3 грн. за кілограм або цукрову кукурудзу по 1,5 грн. за качан. Вдень ціни становлять 5 і 2,5 грн. відповідно.
Як і на будь-якому ринку, на нічному «Привозі» є свої особливості.
Плюси:
— торгуватися можна і потрібно;
— в опті немає залежаних і підгнилих фруктів і овочів — продається все свіже;
— деякі продавці ділять вміст ящиків. Наприклад, семикілограмовий ящик слив розпродують одразу двом або трьом покупцям.
Мінуси:
— без особистого транспорту багато продуктів додому не віднесеш (тут у нагоді стають «кравчучки»);
— ціни дуже відрізняються — якщо попередньо не промоніторити асортимент, можна втратити шанс купити дешевше.
Ціни нічного ринку непередбачувані. Іноді над ранок усе дешевшає чи не вдвічі, а може й подорожчати, якщо товар у дефіциті.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).