Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною і не чинною постанову Кабінету Міністрів №1015 в частині, якою дітей-інвалідів до досягнення 14-річного віку було позбавлено права користуватися колісними візками з електроприводом.
Як повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини, в такий спосіб повністю задоволено позов мешканця Харкова Віталія М., 7-річна донька якого також була позбавлена урядом можливості пересуватися на інвалідному візку з електроприводом. Суд погодився з доводами позивача про те, що ця постанова суперечить законам України щодо соціальної захищеності та реабілітації інвалідів.
Натомість представники Кабінету Міністрів наполягали в суді, що інвалідний візок з електроприводом за аналогією можна прирівняти до тролейбуса, електромобіля та іншого електротранспорту, а отже, неповнолітні діти-інваліди можуть створювати небезпечні ситуації на автошляхах.
У реальному житті рідко зустрінеш інваліда на візочку, чи то з ручним керуванням, чи електричним, на вулицях наших міст. Їх туди не пускають чималі бар’єри, серед яких байдужість і бюрократична безвідповідальність.