Полтавська пенсіонерка Марія Волошко, давня шанувальниця нашої газети, на базар ходить у будні. «І штовханини менше, і ціни помірніші», — пояснює. Та у свята все одно зекономити не виходить.

— Перед Великоднем узяла «всього потроху»: яєць, шматочок домашньої ковбаси, півкілограма сала, «реберця сякі-такі», пачку масла, півлітра олії, «голанського» сиру «на палець», парочку свіжих огірків, зеленої цибулі пучечок, маленьку пачечку дріжджів... За півгодини сотні як не було! Так це ж я одна, а якби сім’я?! — бідкається пенсіонерка.
Ціни на полтавських ринках напередодні свята стрибнули вгору. «Сир домашній он який дорожезний став! — дивується пенсіонерка. — Тиждень тому бачила по 14—15 гривень, а нині 20 правлять за баночку».
Тим часом у Державній інспекції з контролю за цінами в Полтавській області запевняють: за останні десять днів березня зростали роздрібні ціни лише на яйця, що пояснюють сезонним ажіотажем. Тоді як на окремі продукти харчування, зокрема цукор-пісок та молочну продукцію, спостерігалося навіть незначне зниження цін. Починаючи з другої декади лютого ціни на солодкий продукт знизились у середньому на гривню. Тож можна вважати, що одну гривню Марія Сергіївна таки зекономила. Однак в інспекції погоджуються з тим, що останнім часом спостерігається подорожчання овочів (державне регулювання цін на таку продукцію не розповсюджується). Цьому теж є пояснення: мовляв, у багатьох городян власні зимові запаси картоплі, капусти чи буряків вичерпалися і вони змушені купувати все це на ринках. А попит, як відомо, стимулює зростання цін... Зате на свіжі овочі (а пізніше й фрукти) ціни будуть поступово знижуватися, прогнозують у Держінспекції.
 Що почім у Полтаві
— свинина — 45—50 грн./кг;
— сало — 25—30 грн./кг;
— яловичина — 40—45 рн./кг;
— яйця — 9—10 грн./десяток;
— картопля — 4.50—5 грн./кг;
— цибуля — 6.50—7 грн./кг;
— капуста — 5.50—6 грн./кг;
— буряк — 4.50 — 5 грн./кг;
— цукор — 9.50—11 грн./кг;
— олія — 10 грн./літр;
— борошно — 3,20—3,40 грн./кг;
— гречка — 8—8,50 грн./кг;
— сир домашній — 35—40 грн./кг;
— сметана — 30 грн./кг.