На Полтавщині вважають, що з льодоходом цієї весни поталанило. Він не спричиняє значної шкоди, в окремих місцях йому вчасно «допомагають». Отож підвищення рівня води у річках великих проблем поки ще не завдає.
Однак, як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, поки залишаються підтопленими два відрізки автомобільних доріг: Наталівка—Штомпелівка (Хорольський район) та Кунцеве—Собківка (Новосанжарський район). Рух транспорту там обмежено, але проїзд до населених пунктів забезпечено. Внаслідок підняття рівня води в річці Мерло відбувається її перелив через дерев’яний міст поблизу села Шевченкове Котелевського району. Висота підтоплення сягає сьогодні 0,3 м. Рух транспорту через міст припинено, водії користуються об’їзними шляхами.
Біля села Михнівці Лубенського району зафіксовано перелив води через греблю місцевого ставка (його площа 4,7 га). Причина — відсутність водопропускної споруди, яка... демонтована з греблі невідомими. Однак загрози підтоплення житлових будинків немає, хоча рух транспорту там припинено.
«Згідно з дорученням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у кожному потенційно небезпечному населеному пункті створено аварійні бригади з пропуску льодоходу і повені, які забезпечено всім необхідним обладнанням. Доповіді з районів та міст області свідчать, що практично в кожній сільській раді створена аварійно-рятувальна бригада, всього на область їх налічується 525», — зазначив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Баранов.
До речі, вдалося покращити забезпеченість аварійно-рятувальних бригад мотопомпами та човнами. Так кількість мотопомп зросла з 85 до 222.
На селекторній нараді обласного штабу з ліквідації можливих надзвичайних ситуацій начальник Полтавського обласного центру з гідрометеорології Володимир Богомацера повідомив цікаві факти спостережень фахівців: рівень води у малих річках вже зараз знаходиться на максимальній позначці. До того ж очікується підвищення води у Ворсклі, Сулі та Пслі у зв’язку із змінами погодних умов. Та головною небезпекою залишається «прихід» в область до кінця тижня «чужої» води — з Курської та Бєлгородської областей, де й бере початок більшість полтавських річок.