Поранені в боях на сході України бійці спецбатальйонів перетворилися на «летючих голландців». Після завершення лікування вони несподівано для себе виявили, що підрозділів, у яких воювали, неначебто й не існує. Свою участь у бойових діях, отриману в боях інвалідність вони довести не можуть. Для одержання відповідного статусу їм потрібно по-новому записуватися добровольцями й вирушати в зону АТО. Кажуть: попередні заслуги — не беруться до уваги.

Як розповів учасник АТО Олексій Корж, вони з товаришами стали бійцями батальйону «Донбас» першого призову. Той був створений у квітні на добровільній основі. Основний склад формувався до початку травня. З 10 травня територіальний батальйон почав виконувати свої функції. Бійці охороняли будівлі, забезпечували громадський порядок, зачищали блокпости й вели інші невоєнні дії.

23 травня, виконуючи завдання огляду блокпостів, Олексій з товаришами по службі потрапили в засідку, їх обстріляли. Цього дня загинули й дістали поранення їхні перші товариші. Поранених доправили до дніпропетровської лікарні імені Мечникова. Після закінчення лікування перевели в поліклініку ГУМВС. Під час остаточної виписки з цієї лікарні люди зіткнулися із проблемою: з’ясувалося, що батальйону «Донбас» як батальйону тероборони юридично... не існує.

— Є загальне поняття «батальйони тероборони», але всі вони є або частиною військових підрозділів, або частиною підрозділів Нацгвардії. Відповідно, виписати нас повинні були в якусь із частин Нацгвардії, бо батальйон «Донбас» став її частиною 26 червня, — каже Олексій. — Але виписати нас туди не змогли, тому що на момент складання присяги бійцями батальйону частина перебувала на лікуванні. Усе, що ми маємо на сьогоднішній день, — це виписки.

Бійці розповідають, що не можуть потрапити й на лікувальну комісію, щоб уточнити, наскільки серйозним було поранення і підтвердити інвалідність — офіційно вони не військовослужбовці. Направити після виписки в частину їх теж не можуть, бо батальйон «Донбас» фактично не існує, юридично він ніде не оформлений.

— Ми опинилися в підвішеному стані. Ситуація ускладнюється тим, що ми не знаємо, що нам робити далі, — розводять руками поранені герої-добровольці. — Якщо ми зараз приїдемо до військової частини, пройдемо комісію і нас зарахують у її штат, то в цьому випадку всі наші дії в зоні АТО та поранення, які ми дістали там, не братимуться до уваги. Зважаючи на те, що ми стали першими, кого виписали, підозрюємо, що надалі на подібну проблему наразяться й інші бійці батальйону «Донбас», які нині перебувають на лікуванні.

Бійці, котрі опинилися у такій невизначеній ситуації, організували ініціативну групу, створюють громадську організацію «Національна ідея», що займатиметься проблемами поранених бійців, які не набули статусу або не значаться ніде, хоча брали участь у бойових діях.

— На даний момент основне завдання — забезпечення статусом усіх, хто бере участь у бойових діях, — каже член групи Дмитро Лойченко. — Ми маємо намір боротися за свої права, одержувати всі необхідні документи, добиватися, щоб усі бійці одержали свій статус й пройшли реабілітацію після тяжких поранень.

Коментар юриста

— Уже протягом кількох місяців ми займаємося питаннями хлопців. Єдине, що ми чули від нашої влади: ніхто до війни готовий не був, тому законодавчої бази для добровольчих батальйонів у нас немає, — розповіла юрист Юлія Пашковська. — Немає нормативного акта, який би регулював ці питання. Зміни, внесені до закону про статус ветерана війни, не стосуються статусу добровольців. Немає переліку документів, які бійці повинні зібрати, щоб одержати статус учасника бойових дій або інвалідність. Нормативна база з даних питань недопрацьована й практично відсутня.

Дніпропетровська область.

А тим часом

На Дніпропетровщині збирають новий батальйон контрактників, які воюватимуть у зоні АТО. За наявною інформацією, до кінця місяця в нього наберуть 549 добровольців віком від 20 до 50 років. Контракт із ними укладуть тільки на час воєнних дій на Донбасі.

Рядовим Міноборони пообіцяло зарплату у дві з половиною тисячі гривень і ще стільки само — після переведення в зону АТО. Фонд оборони України також обіцяє платити стільки ж, скільки й держава. У підсумку рядові бійці батальйону в зоні АТО можуть розраховувати на десять тисяч гривень, офіцери — на вдвічі більшу суму. Підрозділ забезпечать важким озброєнням і штатною бронетехнікою, нададуть міномети, зенітні установки, станкові кулемети й гранатомети, а також снайперський взвод і протитанкові ракетні комплекси.

 

Але чи зможуть ті, хто формує нові батальйони, забезпечити дотримання законних і справедливих прав їх бійців — велике питання. І ситуація, у якій опинилися добровольці «Донбасу», може справді стати характерною для сотень героїв.