«16 серпня на території національного комплексу «Експоцентр України» говоритимуть про сміття: в рамках соціального культурно-освітнього проекту «Арт-пікнік Слави Фролової» відбудеться день відповідального поводження з відходами. Усім, хто знайде час і долучиться до події, розкажуть, що потрібно робити зі сміттям, щоб перетворити його на цінні ресурси», — анонсувала подію учора під час прес-конференції киянка, громадська активістка Наталія Бурмістр. За її словами, попри те, що відсутність цивілізованої системи поводження із побутовими відходами у нас набуває характеру екокатастрофи, належного резонансу та уваги ця тема не отримує.
Про те, що Україна перетворюється на дедалі більший смітник, свідчить і статистика. За приблизними оцінками, щороку в країні створюється понад 15 мільйонів тонн твердих побутових відходів. 95% з них «ховають» на віки на полігонах та звалищах. При цьому останні переповнені, більшість з них не відповідають елементарним вимогам екологічної безпеки, а їхні кордони подекуди впритул підійшли до житлової забудови. Що робити з цим? Сортувати і за можливості переробляти відходи. Такого висновку вже давно дійшли наші чиновники. Свого часу розробили навіть кілька документів, які мали б втілити цю ідею в життя. Та, очевидно, якийсь гвинтик не спрацював. Роздільне сміття у городян не користується популярністю. Чому? Причин багато. Вочевидь, на саму ідейність та свідомість громадян годі робити ставку. Агітацію за перехід на роздільне сміття потрібно підтримувати матеріальною винагородою, переконана Наталія Бурмістр. Таким фінансовим поштовхом може стати впровадження окремого тарифу — на вивезення роздільно зібраних відходів. І він має бути нижчий від того, який нині сплачують українці за вивезення змішаного сміття.
— На відміну від інших країн, де вторинно переробляють 10—30 відсотків відходів, у нас цей показник не перевищує 3 відсотків. Для того щоб будувати цивілізовану систему поводження з відходами, потрібен системний підхід. Та нині держава, на жаль, нічим не стимулює громадян сортувати сміття, — каже Н. Бурмістр.
Найближчим часом це може змінитися. 
На розгляді у Верховній Раді перебувають два законопроекти, які можуть надати необхідний фінансовий поштовх українцям сортувати сміття, сказав учора під час прес-конференції начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіонбуду Максим Барінов. Відповідно до проектів, пропонується з виробників та імпортерів упаковки та товарів в упаковці стягувати спецзбір на майбутню переробку цих відходів. Далі — отримані кошти перерозподіляти між органами місцевого самоврядування, які повинні будуть налагодити на місцях систему роздільного збору відходів та відповідати за її ефективність. Крім того, саме цими коштами планують оплачувати вивезення з дворів уже відсортованих відходів. Тим самим, мовляв, з’являється альтернатива для громадян: або збирати роздільне сміття і не платити за його вивезення, або ж кидати все купою в контейнер та оплачувати його перевезення на полігон. Та чи запрацює ця система і коли саме — невідомо. Як і те, хто стежитиме та рахуватиме, скільки контейнерів і за чий кошт було вивезено.
 
Мал. Миколи КАПУСТИ.