У день народження українського гетьмана Івана Мазепи — 20 березня — активісти полтавського осередку ВО «Свобода» провели в обласному центрі «смолоскипну» ходу. 
Розпочалася акція від пам’ятного знака загиблим українським козакам, а кінцевим пунктом став Соборний майдан. Саме тут, поруч зі Свято-Успенським собором, міська рада свого часу, до речі, узгодила місце для встановлення пам’ятника Івану Мазепі, однак потім це рішення відмінили. Тому дісталося від учасників акції і керівництву міста, яке, на думку «свободівців», зайняло вочевидь антиукраїнську позицію, «зарізавши» саму ідею встановлення пам’ятника, який давно виготовлено на кошти громади, однак «місця йому в Полтаві досі не знаходиться».
На нього учасники акції вказали владі недвозначно, закидавши місце, на якому «мав стояти Мазепа», цеглою. Щоправда, потім кілька цеглин заклали у фундамент майбутнього монумента. Акція ледь не стала приводом для сутички з місцевими комуністами, які теж зібралися неподалік із гаслами на кшталт «Геть фашистів з України!». На щастя, до бійки цього разу справа не дійшла.