«Багатомісячна невиплата заробітної плати на підприємствах області в умовах інфляції несе загрозу не тільки здоров’ю, а й життю працівників і їх родин. Відмова від програми «Зеніт» на ПМЗ — це втрата близько 50 тисяч робочих місць у країні. Це проблема України. І звучить вона так: бути чи не бути ракетній галузі, а Україні — космічною державою з передовими технологіями.
Перепрофілювання заводу істотно ситуацію не змінює. Обладнання специфічне, універсального майже немає. Перехід на інші види продукції не вирішує питання завантаження.
Сьогодні працівники наукоємного підприємства України, яке має найпередовіші космічні технології, ледве животіють, немов біженці, у рідному Дніпропетровську. Робітником набридло постійне приниження, вони, нарешті, відчули себе людьми, вільними, рівними та гідними. Цілюща хвиля Революції Гідності докотилася й до Південмашу».
 
ДОВІДКА
 
Верховна Рада підтримала законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливості стягнення земельного податку», згідно з яким «Південмаш» до 2018 року звільняється від сплати земельного податку в розмірі близько 60 млн. грн. на рік, а також проект закону про внесення змін до розділу ХХІ «Заключні та перехідні положення» Митного кодексу України щодо тимчасового звільнення від оподатковування ввізним митом товарів, що належать суб’єктам космічної діяльності.
 
Коли верстався номер
 
Стало відомо, що на екстреному засіданні Кабінету Міністрів України, що відбулося 19 лютого, було ухвалене рішення про виділення коштів для погашення боргів у заробітній платі працівникам Південмашу. Сума не уточнюється. Станом на 23 лютого виплата зарплат так і не розпочалася.
 
На мітингу 12 лютого працівники ПМЗ прийняли резолюцію із протестом проти невиплат зарплати та відсутності роботи.