Ранкове засідання 10 березня
Після традиційного оголошення заяв і повідомлень народні депутати ратифікували Конвенцію Міжнародної організації праці №161 1985 року про служби гігієни праці. Щорічно, наголосив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Біловол, в Україні реєструють до восьми тисяч нових випадків профзахворювань. Після ухвалення документа, за словами доповідача, держава зможе жорстко контролювати безпеку праці, збережеться трудовий потенціал, зменшиться кількість професійних захворювань і, як наслідок, — рівень інвалідності. А народний депутат Тарас Чорновіл зазначив, що проект «засмічує вітчизняне законодавство». 
Оскільки конвенція передбачає створення на підприємствах усіх форм власності окремих підрозділів — служб гігієни праці. Водночас інша стаття проекту, зауважив парламентарій, робить створення цих підрозділів необов’язковим. Саме тому, додав він, до Конвенції приєдналися лише 28 країн.
За скороченою процедурою сесія розглянула та ухвалила в першому читанні й у цілому зміни до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо ліцензійних умов).
За основу парламентарії ухвалили зміни до деяких законів (стосовно оприлюднення актів органів судової гілки влади). Проект передбачає внесення змін до законів «Про Вищу раду юстиції» та «Про судоустрій України».
Сесія ухвалила в першому читанні та в цілому зміни до деяких законодавчих актів (щодо встановлення соціальних гарантій прийомним батькам). Документ народного депутата Романа Ткача передбачає надання одному з прийомних батьків права на оплачувану відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Крім того, жінок, які мають прийомних дітей, заборонено залучати до надурочних робіт, у нічні зміни, робіт у вихідні дні та направляти у відрядження.
Схвальну оцінку народних обранців отримав і проект Владислава Лук’янова (ПР) про внесення змін до деяких законодавчих актів. Автор пропонує активізувати інвестиційно-інноваційну діяльність за рахунок податкових пільг.
Насамкінець сесія розглянула зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії корупції (автор Олег Новіков («НУ—НС»). Відповідно до нього введення в дію ухвалених законів «Про засади запобігання та протидії корупції» і «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» відтерміновується з 1 квітня 2010 року до 1 січня 2011 року. Цей час, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, потрібен для доопрацювання документів. Ці закони, переконаний він, мають реально захищати права вчителів, медиків, представників самоврядних органів. На даний момент у парламенті зареєстровано 15 законопроектів щодо внесення змін до цих антикорупційних законів. Однак усі вони, за словами голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Ігоря Калєтніка, суперечать один одному. Тож потрібен час для їх доопрацювання.
А ухвалити проект О. Новікова в цілому сесія змогла лише з третьої спроби. (Спочатку не вистачило голосів, а потім збій дала система «Рада»).
Крім того, у першому читанні сесія ухвалила зміни до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії корупції.
На початку ранкового засідання парламентарії привітали з днем народження свого колегу Ігоря Гриніва.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.