Ранкове засідання 9 березня
За ухвалення в другому читанні та в цілому проекту закону «Про внесення змін до ст. 61 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» проголосували 235 народних депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі (проти — 41, утримались — 0). Таке рішення підтримали у повному складі фракції Партії регіонів, КПУ і Блоку Литвина, семеро бютівців та шестеро «нунсівців».
Парламент своє слово сказав, тепер слово за Президентом. Однак навіть якщо Віктор Янукович підпише закон про зміни до Регламенту, вочевидь, крапку в цій історії ще не поставлено: остаточне слово знову буде за Конституційним Судом, до якого вчора вже надійшло подання від народних депутатів.
Згідно із законом, коаліція депутатських фракцій — це сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій та на засадах, встановлених Конституцією України і Регламентом Верховної Ради, об’єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Коаліція формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради або протягом місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції. До коаліційної угоди додається список народних депутатів, що сформували коаліцію особистими підписами народних депутатів, і такий список є невід’ємною складовою коаліційної угоди.
Також передбачено, що коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні парламенту на підставі поданих до апарату парламенту документів. Повідомлення про формування коаліції, коаліційна угода та персональний склад коаліції не пізніше як через чотири дні після офіційного оголошення на пленарному засіданні про її формування публікується у газеті «Голос України».
Суто політичне питання про зміни до Регламенту, яке збурило сесійну залу, було винесено на обговорення досить раптово, після розгляду декількох аполітичних законопроектів — про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвідомчості справ про заняття проституцією та посилення відповідальності і про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу стосовно підслідності кримінальних справ, які не було підтримано під час голосування і знято з розгляду.
Законопроект доповів голова регламентного комітету Олександр Єфремов — профільний комітет рекомендував підтримати його в цілому, як закон. Під час голосування за поправки народних депутатів підтримку сесійної зали здобували лише пропозиції регіоналів, хоча загалом було внесено понад 30 поправок. Поправки депутатів від «НУ—НС» зводилися до того, що коаліцію можуть формувати лише депутатські фракції, а не окремі депутати. Однак жодна з них не була підтримана під час голосування. Роман Зварич нагадав рішення Конституційного Суду від 17 вересня 2008 року, в якому, за його словами, йдеться, що народні депутати не мають можливості в індивідуальному порядку входити до коаліції. «Те, що відбувається, це політичний бандитизм, — стверджував парламентарій. — Конституція визначила суб’єктів депутатських фракцій — це депутатські фракції». Окрім того, Р. Зварич звернув увагу на те, що законопроект не розглядав Комітет з питань правової політики й не надав свої висновки.
Бютівець Сергій Подгорний наголошував на недотриманні вимог регламенту при розгляді законопроекту — надто поквапно він з’явився у порядку денному. Юрій Ключковський («НУ—НС») стверджував, що не може Комітет з питань регламенту пропонувати відхилити конституційну норму.
Натомість Олександр Єфремов переконував, апелюючи до того ж рішення Конституційного Суду: мовляв, навіть у самих суддів КС не було єдиної точки зору, і вони висловлювали «окремі думки». Нагадаємо, що вся суперечка розпалилася довкола однієї конституційної норми, у якій ідеться про формування парламентської коаліції, а саме положення частини 6 статті 83 Конституції: «В парламенті за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входять більшість депутатів від конституційного складу парламенту». Як розуміти слова «до складу якої» — як можливість утворювати коаліцію за рахунок окремих депутатів чи обов’язково фракцій?
Перед вирішальним голосуванням лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що питання не в поправках, а чи має право на життя утворення, яке відбувається «через коліно, всупереч Конституції». «Хочете чи ні, але вихід у реальній коаліції або в дочасних виборах 30 травня разом із місцевими», — сказав депутат і висловив сподівання, що Президент не підпише цей закон.
Але навіть після цієї полум’яної промови електронне табло висвітлило 235 «за», а закон прийнято.
У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення (проект депутата Святослава Олійника, БЮТ).
А прийнятий у першому читанні законопроект про внесення змін до статті 218 Кримінально-процесуального кодексу України (щодо обов’язків слідчого) доповнює чинний кодекс новою нормою, згідно з якою під час пред’явлення матеріалів досудового слідства слідчий зобов’язаний вручити обвинуваченому засвідчені належним чином копії опису матеріалів кримінальної справи.
На знімку: Ігор Шаров, Микола Джига, Василь Грицак, Євген Мармазов.