Ранкове засідання 5 березня

Верховна Рада ухвалила постанову про проголошення 2010-го — Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, за це рішення проголосували 335 народних обранців. За словами доповідача Вадима Колесніченка, проголошення такого року передбачено раніше ухваленою постановою парламенту «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років», однак її положення досі не виконано. 

 

Проголосивши Рік ветеранів Великої Вітчизняної війни, народні депутати сподіваються, що це сприятиме безумовному виконанню вимог Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», яких нині в Україні налічується близько двох мільйонів осіб. Водночас В’ячеслав Кириленко закликав належно пошанувати всіх ветеранів, в тому числі й тих, які боролися за свободу і незалежність України в складі УПА. «Чому ми, шануючи ветеранів Великої Вітчизняної війни, не можемо пошанувати ветеранів УПА, хто воював на два фронти за незалежну Україну?» — запитав він та закликав нинішнього Президента запропонувати суспільству високу ідею національного примирення. А Володимир Карпук зазначив, що приклади такого примирення уже є, зокрема, у селі Колочава Закарпатської області вже збудовано пам’ятник, на якому викарбовано імена всіх ветеранів війни цього села — і тих, хто воював у складі Радянської Армії, і тих, хто був у лавах УПА.

Також парламентарії ухвалили постанову «Про заходи щодо збереження території гори Клементьєва (Узун-Сирт) в Автономній Республіці Крим». За словами доповідача, народного депутата Володимира Даниленка, сьогодні виникла реальна загроза знищення цієї гори з унікальними аеродинамічними властивостями як центру планеризму. Ця загроза виникла після того, як у грудні 2009 року землю на горі було розпайовано, а нові власники виставили ділянки на продаж. Відповідно до цієї постанови гора Клементьєва оголошується об’єктом природно-заповідного фонду зі спеціальним правовим режимом, припиняється виконання раніше ухвалених рішень про надання у власність земельних ділянок у межах її території. За цю постанову проголосували 321 народний депутат.

У першому читанні схвалено законопроект про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів. 

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Євгена Волинця, Марину Перестенко та Юрія Сербіна.