Ранкове засідання 2 березня

Головною новиною дня стало оголошення Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у складі Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна — Народна самооборона» і Блоку Литвина. Отож, увімкнувся лічильник: за Конституцією та Регламентом Верховної Ради, з моменту розпаду коаліції дається 30 днів для формування нової парламентської більшості. А в разі провалу перемовин Президент отримує право розпустити парламент. 
 
Про потребу підтвердити наявність у парламентській коаліції 226 народних депутатів зранку говорили представники фракцій під час виступів від фракцій. Тож глава парламенту Володимир Литвин скликав погоджувальну раду лідерів фракцій, а пленарне засідання продовжував вести його перший заступник Олександр Лавринович.
Після погоджувальної ради В. Литвин повідомив, що керівники чотирьох фракцій — Партії регіонів, «НУ-НС», КПУ і Блоку Литвина — констатували: «коаліції як такої в парламенті немає». «Повідомляю, що станом на 2 березня до апарату парламенту не подані документи депутатських фракцій, що в грудні 2008 року сформували коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді Україні національного розвитку, стабільності та порядку, про яку йшлося на пленарному засіданні парламенту 17 лютого ц. р., які підтверджують наявність у складі коаліції визначеної Конституцією України кількості народних депутатів України, — сказав Голова Верховної Ради. — Відповідно до Конституції України та Регламенту Верховної Ради оголошую про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді національного розвитку, стабільності та порядку».
Відтак увімкнувся лічильник: за Конституцією України та Регламентом Верховної Ради, з моменту розпаду коаліції дається 30 днів для формування нової парламентської більшості. В разі провалу перемовин Президент отримує право розпустити парламент.
В. Литвин також оголосив, що згідно з протоколом засідання депутатської фракції БЮТ від 2 березня 2010 р. фракція скасувала своє рішення від 8 березня 2009 р. про виключення зі складу фракцій народних депутатів Геннадія Задирка й Володимира Каплієнка та рішення від 22 жовтня 2009 р. щодо виключення зі складу фракції депутата Григорія Омельченка. Тож, таким чином, на підставі Регламенту ці народні депутати є членами фракції БЮТ.
Коментуючи оголошення главою парламенту про розпад коаліції, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що цим «створюємо дуже небезпечну практику на майбутнє, бо йдемо на порушення Конституції, а закон набув зворотної сили». Депутат також зауважив, що партнери з «НУ-НС» засвідчили про вихід із коаліції, однак не вся фракція приймала таке рішення. Натомість заступник керівника фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив здивування, що його колеги по парламенту «ігнорують елементарні істини»: адже на погоджувальній раді керівники чотирьох фракцій зафіксували, що коаліції немає ані де-юре, ані де-факто. Парламентарій звернувся до БЮТ із закликом «не продовжувати агонію».
Депутати розглянули два проекти законів у авторстві лідера комуністів Петра Симоненка та інших депутатів із фракції КПУ — про повернення у державну власність цілісного майнового комплексу товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський машинобудівний завод» та про внесення змін до закону «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо підтримки підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. 
Доповідач, автор законопроекту Петро Симоненко, представляючи свою законодавчу ініціативу, наголосив, що до приватизації Херсонський машинобудівний завод був флагманом машинобудування та мав стовідсоткове завантаження з виробництва комбайнів для сільського господарства. «Але, на жаль, якщо підприємство дістається безкоштовно, то ним так і розпоряджаються», — зауважив депутат. Історія приватизації підприємства була така: з державної власності було відчужено пакети акцій ВАТ «Херсонські комбайни», підприємство доведено до банкрутства, а державі нанесено значних збитків. Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 26 серпня 2008 року було передбачено поновити Фонд державного майна України у реєстрі власників іменних цінних паперів ВАТ «Херсонські комбайни» як власника 50%+1 акція. Але рішення не було виконано. Доповідач стверджував, що сьогодні на Херсонському машинобудівному заводі (так нині називається це підприємство) склалася критична ситуація: виробництво зупинено, заробітна плата не виплачується, не відбуваються відрахування до бюджету та Пенсійного фонду. За таких умов трудовий колектив вдався до рішучих дій: проводились пікети облдержадміністрації, захоплювався та охоронявся завод від розкрадання готової продукції та обладнання. Більшість виступаючих під час обговорення також підтримали ідею повернення підприємства у державну власність, а за ухвалення законопроекту за основу в першому читанні проголосували 352 депутати.
Наступний законопроект пропонував зобов’язати Національний банк України для кредитування підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки, встановити пільгову облікову ставку НБУ в розмірі не вище 3%. За підсумками обговорення законопроект було відхилено.
У першому читанні також ухвалено проект закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства щодо забезпечення безумовного виконання судових рішень (283 «за»). 
Прийнято також постанову про розроблення Загальнодержавної програми ліквідації негативних екологічних та техногенних ситуацій на території України. Кабінету Міністрів доручено розробити згадану програму до 1 липня.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив, що народний депутат Віктор Матчук увійшов до складу депутатської фракції «НУ—НС». Крім того, присягу народного депутата у сесійній залі склала Тамара Єгоренко, обрана по багатомандатному загальнодержавному округу від Партії регіонів. 
Юліана ШЕВЧУК.
Із виступів представників фракцій
Катерина ВАЩУК, Блок ЛИТВИНА:
— Розпочалися вже на півдні весняно-польові роботи. Треба посіяти 17 мільйонів гектарів ярих культур, якщо не потребуватиме пересіву озимина, а таке може бути, то гектари можуть збільшитися. За мінімальними підрахунками, враховуючи непомірні для селян ціни на паливно-мастильні матеріали та мінеральні добрива, на весняно-польові роботи необхідно не менше 30 мільярдів гривень. Власних коштів у селян — менше половини від потреби. Тобто не вистачає понад 25 мільярдів гривень. Помісячне фінансування селян, яке прийнято згідно з постановою Кабінету Міністрів, на сьогодні відсутнє. На сьогодні село отримало лише близько 182 мільйонів гривень кредитних ресурсів. Це мізер, у результаті банки не кредитують, уряд не виділяє кошти на відшкодування кредитів, що послужило б сигналом для активнішої роботи банків у цьому полі. Водночас навантаження на селян значно зросло в податковому плані. З 1 січня ц. р. село платитиме стовідсотково платежі до Пенсійного фонду, це на 600 мільйонів збільшує навантаження на селян.
Фракція Блоку Литвина вимагає від уряду виконати своє розпорядження по весняно-польових роботах, негайно подати до парламенту державний бюджет. Сьогодні найбільшим економічним злочином може бути зрив весняно-польових робіт, тому фракція звертається до парламенту й уряду — припинити всі політичні ігри, які не популярні серед людей і не дають жодної користі Україні, й зайнятися роботою.
Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА, Комуністична партія:
— ЗМІ України днями поінформували нас, що керівник СБУ Валентин Наливайченко відбув у відпустку. Почувши це цікаве повідомлення, громадськість розуміє, що людина перевтомилася чи перетрудилася. Де ж узяти СБУ час і сили для дієвого захисту безпеки країни в економічній сфері, у сфері торгівлі зброєю, незаконної міграції, захисту громадян від правового безчинства у силових структурах, якщо треба розгортати виставки для промивання мізків громадян та молоді в «потрібному», так би мовити, напрямі. Саме таку мету ставить відкрита днями у Харкові виставка «Зламані долі: комуністичний терор в Україні». Для того щоб відвести народ від правди, СБУ витрачає свої сили. Більше того, які ж гроші вона витрачає на цю діяльність? Ця виставка організована за кошти з фонду «Україна — 3000». Це фонд, який створювала дружина колишнього Президента України Катерина Ющенко, до цього фонду було зібрано величезні кошти для начебто благородної мети — створення лікарні майбутнього, лікарні, в якій повинні були лікувати українських дітей від тяжких хвороб. Де ця лікарня, де ті гроші, які зібрали люди? Вимагаємо засудження діяльності СБУ, Наливайченка та його намісників — у відставку, в тому числі й на місцевому рівні у Харківській області.
Сергій СОБОЛЄВ, Блок Юлії Тимошенко:
— Після президентських виборів перед Україною стоїть серйозна загроза згортання стратегічних програм розвитку нашої країни, як демократичної європейської держави, де непорушними принципами є верховенство права, свобода слова, плюралізм думок, беззастережне право українського народу через державні інститути здійснювати владу. Після того, як було порушено ключовий європейський принцип вільного волевиявлення українського народу, і пост Президента України отримав Віктор Янукович, Україна вже зараз будується лише для вузького кола корумпованих політиків, наслідком чого постала серйозна небезпека національним інтересам України та загроза її суверенітету. За таких умов єдиною альтернативою зовнішньої та внутрішньої політики Януковича, запорукою незалежності та демократичного розвитку є збереження демократичної коаліції та уряду. Верхівка Партії регіонів, ще не дочекавшись результатів виборів, уже почала практику політичної корупції, спробують скуповувати, шантажувати народних депутатів, пробуючи «збити» так звану нову коаліцію. Є декілька способів руйнації коаліції: 1) це фактично вихід однієї фракції з коаліції, але сподіваємося, що наші колеги по коаліції — Блок Литвина та «НУ-НС» не підуть на цей крок, бо саме це було ключовим принципом виборчої кампанії, коли принципи демократії були проголошені як принципи створення коаліції. 2) Відставка уряду. Саме тому з першого дня, коли було внесено проект постанови щодо довіри уряду, ми одразу наполягали, щоб це питання було негайно розглянуто в сесійній залі.
Анатолій КІНАХ, Партія регіонів:
— Фракція Партії регіонів звертається до Голови Верховної Ради з наполегливим проханням оголосити про наявність чи відсутність у складі так званої коаліції 226 народних депутатів. І це не політична кон’юнктура, це необхідність негайних дій у зв’язку з загрозою системної кризи в Україні, зростає якісна дистанція між Україною та світом. Україна завершила 2009 рік із найгіршими показниками соціально-економічного розвитку в Європі. Падіння ВВП — мінус 15%, промислового виробництва — мінус 22%, найнижчий рівень середньомісячної зарплати в Європі, поступаємося вже Молдові, Албанії, Білорусі. Падіння обсягів виробництва у базових галузях — машинобудування, будівництво, сільгосптехніка, автомобілебудування — від мінус 45 до 90%. Б’ють на сполох у тому числі й міжнародні організації, починаючи від ООН, ЄС, Світового банку за рівнем корупції, економічних злочинів, рейдерства. Україну вже включено до першої п’ятірки так званих проблемних держав. Закликаємо всі прагматичні сили в парламенті та суспільстві об’єднати волю, розум, дії задля формування дієздатної коаліції, уряду, щоб разом вирішувати питання, болючі для кожного українського громадянина, прийняття держбюджету-2010, реалізація антикризових заходів, оздоровлення економіки і покращення життя людей.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Завершилися президентські вибори, але не закінчилася політична криза. Парламент займається питаннями, які не є першочерговими. Уряд працює незлагоджено, йдуть незрозумілі рухи в коаліції, маю на увазі засідання ради коаліції. Без вирішення політичної кризи ми не зможемо подолати ті економічні труднощі, які є на сьогодні в державі. Приклади й цифри відомі всім: 10% безробіття, понад 80 мільярдів дефіциту ще неіснуючого бюджету, понад 100 мільярдів зовнішньої заборгованості. Для рядового виборця принципово, не хто винен у розвалі коаліції, а щоб влада почала діяти ефективно. Трикутник «Президент — Верховна Рада — уряд» повинен якнайшвидше запрацювати, щоб прогнози дефолту країни не перетворилися зі страшилок на реалії. Ми виступили з публічною ініціативою призначення Прем’єр-міністра від фракції «НУ—НС». Хай би хто був при владі — БЮТ чи Партія регіонів — потрібна сила, яка б не допустила концентрації повноважень в одних руках. Наша фракція готова взяти на себе відповідальність за економічні реформи у цей важкий час. Наші партнери з БЮТ категорично не погоджуються поступатися посадою прем’єра, натомість висуваючи все нові й нові пропозиції. У всіх перемовинах ми доклали максимум зусиль, щоб досягти компромісу і не шукати винних при зборі підписів. Коли формувалася нинішня коаліція, ні для кого не був секрет, що від «Нашої України» було зібрано 37 підписів, і зараз немає чого шукати 55, щоб ми були винні в тому, що розвалюється вже неіснуюча коаліція.
Олександра КУЧЕРЯВА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
На знімку: лідер фракції БЮТ Іван Кириленко (в центрі) розповів, що на погоджувальній раді, коли Володимир Литвин спитав у голів фракцій, чи є коаліція, за її існування підняв руку тільки Кириленко, інші проголосували за те, що коаліції нема.