Учора відновили рух центральною вулицею столиці. Хрещатик, як і більшість прилеглих до нього вулиць, став знову проїзним. Пішохідною залишається ділянка на вул. Інститутській, на якій під час лютневих подій полягло найбільше Героїв Небесної Сотні. За попередньою інформацією, у недалекому майбутньому її збираються перейменувати, тут хочуть також облаштувати меморіальний комплекс та, можливо, залишити її й надалі непроїзною.
Усі вихідні трудовий десант комунальників та киян на чолі зі столичним міським головою Віталієм Кличком проводили «велике прибирання»: вигрібали, підмітали і навіть мили Майдан Незалежності. Під акомпанемент гучних слів керманича столиці, на кшталт: «Кілька місяців ми будували ці барикади, тепер час їх розбирати. Досить топтатися на місці, треба йти вперед, працювати і змінювати столицю», — люди грузили рештки укріплень та наметового містечка на спецтехніку. З центру міста було вивезено кількасот тонн сміття. Як результат — від наметового містечка на проїжджій частині Хрещатика залишилися тільки згадки.
Щоправда, уже традиційно не всі сприйняли прибирання на Майдані за очищення, були і ті, для кого це стало «зачисткою». Незадоволені рішенням влади міста навести лад у центрі столиці намагалися чинити опір. У хід ішли образи і прокльони, і куди ж без «літаючої бруківки». Та це було спочатку. Пізніше, коли стало зрозуміло, що Майдан і справді прийшли прибрати, мешканцям наметового містечка довелося відступити. «Вимушені переселенці з Майдану» прибирання назвали зрадою. За їхніми словами, «зачищати» вулицю вийшли не кияни, а уже трохи підзабуті «тітушки». Як би там не було, але факт залишається фактом: Хрещатик очистили. Та навіть ті, хто підтримував розбір барикад, не приховують: Майдан нікуди не зник, адже і до цього він жив не у наметах на Хрещатику, а у серцях українців.
А от новорічна ялинка, більш відома у народі як «йолка», установка якої відзначилася першою пролитою кров’ю на Майдані, досі стоїть. Щоб її розібрати, потрібні кошти, яких, за словами чиновників, нині немає.
Нагадаємо, привести до ладу Майдан Незалежності комунальники намагалися з 7 липня. Тоді цьому завадили активісти, які там залишалися. Знову палали шини та літала бруківка. Прибирання продовжилося у суботу і неділю. У ньому, за підрахунками КМДА, взяли участь майже тисяча киян.
 
На знімках: під час прибирання у центрі міста.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.