Ранкове засідання 18 лютого
Учора Верховна Рада 351 голосом ухвалила закон про внесення змін до Закону «Про кінематографію». Результати голосування були зустрінуті аплодисментами присутніх у ложі для гостей представників кіноіндустрії. Голова Комітету з питань культури та духовності Володимир Яворівський, представляючи цей законопроект, нагадав про минулу славу вітчизняної кінематографії, зокрема, про те, що фільм Довженка «Земля» досі входить до десяти кінострічок всіх часів і народів. Та сьогодні через брак коштів, через загрозу приватизації Одеської кіностудії, через проблеми на кіностудії імені Довженка українське кіновиробництво гине. 
Тим часом у Росії кінобізнес після отримання преференцій від держави нині посідає за доходами шосте місце серед усіх бізнесів. Ухвалений закон розроблено з метою реалізації державної підтримки національної кінематографії та створення необхідних правових і економічних умов, які відповідали б міжнародній практиці організації кінопроцесу. Тож кіномитці сподіваються, що цей закон дасть змогу залучити в галузь додаткові кошти, що сприятиме наповненню вітчизняного ринку конкурентоспроможними національними фільмами.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України» стосовно здійснення державного технічного нагляду. Необхідність розробки цих змін пов’язана з тим, що сьогодні законодавчо не врегульовано статус органів державного технічного нагляду в контексті агропромислового комплексу. А тим часом в Україні до 95 відсотків техніки відпрацювало свій амортизаційний ресурс. Водночас у господарствах укомплектованість інженерними кадрами не перевищує 40 відсотків, фермери здебільшого не мають спеціальної інженерної освіти, а матеріально-технічна база для ремонту і обслуговування техніки майже зруйнована. Якщо до цього додати те, що нині повністю ліквідовано або перепрофільовано колишні райсільгосптехніки, то проблема є дуже серйозною. Цей законопроект сприятиме безпечній експлуатації техніки, яка задіяна в агропромисловому виробництві.
Ще один ухвалений в першому читанні законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо племінної справи у тваринництві — спрямований на вдосконалення правового регулювання цього питання. Зокрема, уточнюються функції органів виконавчої влади, організація ведення реєстраційної системи в галузі селекції, вдосконалюється контроль за збереженням племінних ресурсів.
Народні депутати відмовилися підтримати законопроект про внесення змін до статті 370 Кримінального кодексу, які передбачали скасування кримінальної відповідальності за провокацію хабара. На думку доповідача, народного депутата В. Шемчука («НУ—НС»), це дало б можливість правоохоронним органам шляхом контрольованої пропозиції хабара виявляти хабарників та у такий спосіб посилити боротьбу з корупцією. Володимир Яворівський (БЮТ) взагалі запропонував, щоб після ухвалення закону було проведено декілька таких показових операцій, що допомогло б нарешті почати реальну боротьбу з корупцією. Однак В. Карпук («НУ—НС») зауважив, що при наших правоохоронних органах ця норма може призвести лише до «полювання на відьом». Отож за цей законопроект проголосували лише 78 народних депутатів.
Затим парламентарії повернули до комітету для підготовки до повторного другого читання законопроект про надання послуг, які сприяють виїзду фізичних осіб за кордон або їх тимчасовому перебуванню за кордоном («Про недержавні емігрантські послуги»).
Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України» щодо визначення підсудності справ з питань земельних відносин.
Проте народні депутати не змогли ухвалити проект постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2010 році та проект постанови про рекомендації парламентських слухань «Національна ідентичність в Україні в умовах глобалізаційних викликів: проблема та шляхи збереження». Також забракло голосів для звільнення С. Демченка з посади судді Вищого Господарського суду України. Окрім того, Верховна Рада розглянула питання обрання та звільнення суддів.