* Відключення споживачів від гарячого водопостачання заощадило «Київенерго» 12 мільйонів кубометрів газу — про захисну реакцію.

* Полтавська ОДА пропонує скоротити на місяць опалювальний сезон — про директивні методи.

* Україна може відмовитися від видобутку сланцевого газу — про галантність і пікантність.

Крапельна економія також знакова

Столичний міський голова Віталій Кличко відвідав серед тижня ТЕЦ-5 і, мабуть, незвично почувався у незнайомому оточенні технарів і автоматики. Втім, бровою навіть не повів — йшлося про добре йому відому систему активного захисту, до якої на боксерському рингу він і сам не раз вдавався.

У липні, нагадаю, ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 компанії «Київенерго» обмежили рівень споживання газу через припинення його імпорту з Російської Федерації. Теплопостачальні станції перейшли на технологічний мінімум використання енергоносія. До опалювального сезону перевести котельні на альтернативні види палива неможливо, тож лишалося відключати кінцевих споживачів від гарячого водопостачання. Спека закликала до того ж. Таким чином, майже 60 відсотків житлових будинків столиці залишилися без гарячої води і гарантії, що вона з’явиться до опалювального сезону. Попит на малопотужні бойлери підстрибнув одразу в рази! А міський голова заговорив раптом, як фаховий енергетик. Мовляв, електромережі в столиці працюють добре, але ЖЕКам доручено їх перевірити через масове встановлення водонагрівачів, аби деінде не сталося перевантаження потужності. Поза тим в опалювальний сезон проблем із гарячим водопостачанням не буде, запевнив Віталій Кличко. Власне, про те саме вів і голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков, який просив киян потерпіти без гарячої води до початку опалювального сезону. І хоча замість гарячої води людям дали черговий антикризовий штаб, треба визнати: ще ніколи столиця не готувалася до зими так інтенсивно — вже кілька місяців поспіль, де можна, утеплюються будинки, триває ревізія електрощитових, вдосконалюються системи електро- і теплопостачання зусиллями як «Київенерго», так і ЖЕКів та ОСББ. 

Постачальники тепла і його споживачі дивляться на проблеми по-різному. Особисто я не пам’ятаю зими, коли температура теплоносія у батареях (і в кранах) відповідала б встановленим нормативам. Однак не вважаю це проблемою, оскільки за звичкою дбаю про утеплення вікон і дверей, додаткові джерела теплової енергії тощо. Екстремальна підготовка цього року до зими додала ваги цьому сімейному клопоту, бо захисна реакція по-київськи дає поки що мізерну економію. Якщо заощаджувати по 12 мільйонів кубометрів на місяць, то гіпотетично можливої нестачі газу взимку не покрити. Але вже добре, що потреба в активному захисті визнається усіма. Він полягає і в модернізації та заміщенні газу альтернативними ресурсами, і в посиленні охоронних заходів на енергетичних об’єктах країни з огляду на посилену увагу до них терористів. Глухий захист, добре розуміє Віталій Кличко, може призвести не тільки до холодних батарей в квартирах киян узимку, а й до руйнації стратегічно важливих потужностей.

Бій за самодостатність

Відсутність російського газу — найбільша мотивація переходити на енергозбережні технології і суворий режим економії. Час не скиглити, а використовувати європейський досвід зі зниження енергоємності продукції, тим паче що нас до того заохочують. Час підходити до енергетики в комунальному секторі по-новому, тим паче, що розуму не позичати. Бій за енергетичну самодостатність в опалювальному сезоні 2014—2015 років триватиме чимало раундів, останній — планують на квітень наступного року. Тож головне — не зраджувати наступальності, навіть захищаючись.

У Полтаві пропонують знизити споживання газу шляхом скорочення рамок опалювального сезону 2014—2015 року на місяць. Ще пропозиція — до двох місяців продовжити осінні й зимові шкільні канікули, бо школи опалюватимуть на мінімумі, аби тільки не замерзла система. Ще одна пропозиція — знизити температуру в квартирах споживачів на два градуси. А генеральний директор компанії «Полтаватеплоенерго» Володимир Чернявський пропонував діяти по-столичному: відлучити населення від гарячої води. Директивний спротив — тема для гумористів. Можна перенести й зиму на літо, але це не гарантує зміни клімату. Скинувши тиск в мережах теплопостачальних компаній, можна знизити температуру на 2 градуси, але при цьому залишити без тепла приватні сектори великих міст.

Коротко підсумую: я вважаю, що країні цілком до снаги успішно подолати опалювальний сезон 2014—2015 року без російського газу. На це вказують доволі серйозні чинники. По-перше, динаміка власного видобутку (в першому півріччі зростання на 33 відсотки). По-друге, скорочений за цей період майже на 10 відсотків обсяг споживання природного газу промисловістю. По-третє, очікувана динаміка реверсних поставок газу в останньому кварталі, яка, я в тому переконаний, покращиться. Авжеж, до кінця року збережеться від’ємний баланс газу, але дисбаланс між його надходженням і споживанням виявиться нестрашний, якщо не відмовлятися від тактики активного захисту: від вдосконалення систем опалення з використанням альтернативних джерел енергії, від встановлення приладів обліку усіх видів енергії і її ощадливого використання, від впровадження механізмів заохочення суб’єктів господарювання за економію енергетичних ресурсів. За нинішніх реалій навіть крапельна економія — знакова.

Чому з усіх способів наш — найгірший?

Власне, це питання самоповаги. А також реноме нашої енергетичної галузі в очах міжнародних інвесторів. Серед тижня експерти заговорили про намір державної компанії «Надра України» вийти з проекту видобутку нетрадиційного газу. Таке рішення можуть схвалити на позачергових зборах учасників ТОВ «Надра Олеська», в якому 90 відсотків належить НАК «Надра України», решта — приватній компанії «СПК-Геосерсвіс». Як стверджує експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, ініціатором проведення таких позачергових зборів може стати саме НАК, оскільки це питання вже обговорюється. Якщо так, то, йомовірно, ми  станемо свідками виходу країни з проекту видобутку сланцевого газу. Асоціація з боксерським поєдинком стрімко посилюється, бо ринг так просто не залишають. Очевидно, що в такому разі у виграші залишаться американська компанія «Шеврон» та британо-голландська «Шелл», які розробляють Олеську і Юзівську площі. Якщо їх залишає представник держави, то це означає, що для неї видобуток нетрадиційного газу втратить своє стратегічне значення. Головною причиною цього Юрій Корольчук вбачає усунення з проекту вищезгаданої «СПК-Геосервіс», котру, як відомо, звинувачують у корупційних гріхах на користь зверхників колишньої влади. При цьому він зазначає, що дотепер немає жодного судового рішення, яке б підтвердило це звинувачення. Отже, виходить, що НАК перебирає на себе турботу про те, щоб репутацію міжнародних інвесторів не заплямувала в майбутньому причетність до «СПК-Геосервіс». Галантно. Однак водночас і пікантно, бо йдеться про можливість через два-три роки зняти головний біль з альтернативними видами палива, адже «Шелл» і «Шеврон» підписано угоди про розподіл продукції. Відмовлятися від цього щонайменше нерозумно.

З цієї причини, як на мене, найважливіше сказав на тижні Президент країни Петро Порошенко. Він пообіцяв, що в парламенті вже найближчим часом з’являться антикорупційні законопроекти. На мій погляд, без їхнього затвердження бій за самодостатність не виграти.

Мал. Миколи КАПУСТИ.