Ранкове засідання 17 лютого
Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до парламентської більшості з проханням надати протягом 10 днів всі документи, які підтверджують існування коаліції. Це сталося після того, як депутат-регіонал, голова Регламентного комітету Олександр Єфремов зауважив, що в силу вступив закон про Регламент. А там зазначено, що коаліція існує тоді, коли є підписи 226 народних депутатів. Його підтримав і комуніст Адам Мартинюк. Наголосивши, що глава парламенту зобов’язаний оголосити список 226 депутатів, які входять до складу коаліції.
Тим часом Юрій Кармазін (НУ-НС) та Сергій Сас (БЮТ) переконані, що закон не має зворотної дії, а тому норма про підписи народних депутатів діятиме тільки для нової коаліції.
За словами Володимира Литвина, коаліція формувалася тоді, коли були проблеми з Регламентом (Конституційний Суд визнавав його недійсним). Отож, діяла конституційна норма, що коаліцію формують депутатські фракції, які повинні мати більшість народних депутатів. Водночас, Володимир Литвин зазначив, що в Регламенті, який став законом, детальніше прописано порядок формування і припинення діяльності коаліції. Зокрема, в пункті 4 статті 61 зазначається, що до коаліційної угоди додаються списки членів депутатських фракцій, які сформували коаліцію, з особистими підписами народних депутатів. І списки є невід’ємною складовою коаліційної угоди.
Володимир Литвин наголосив, що в парламенті неодноразово виникали дискусії щодо існування коаліції. «Моя позиція така: дайте 226 підписів, тоді буде інша коаліція. Поки іншої немає — діє ця», — сказав він. Крім того, він додав: «Вступив у силу закон про Регламент, і ми маємо нові реалії й повинні зробити все, щоб Верховна Рада працювала і ніхто не скористався правом дочасного її розпуску. За нинішнього виборчого закону, ви прекрасно розумієте, що нічого не зміниться, будуть ті ж обличчя у Верховній Раді, тільки будуть витрачені бюджетні кошти».
Водночас глава парламенту нагадав, що стаття 68 Регламенту чітко визначає підстави для припинення діяльності коаліції. Це, зокрема, припинення повноважень Верховної Ради відповідного скликання та зменшення чисельності складу коаліції до кількості народних депутатів, меншої, ніж визначено Конституцією України. Тож Володимир Литвин попросив протягом 10 днів надати йому документи, які підтверджують існування коаліції.
Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Зокрема, ратифікувала договір між Україною та Республікою Білорусь про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання.
Народні депутати розглянули проект закону про земельні аукціони. Цей законопроект, за словами заступника голови Державного комітету з земельних ресурсів Володимира Кулініча, спрямований на запровадження прозорого механізму підготовки та проведення земельних аукціонів і організації аукціонної діяльності на ринку земель. На думку профільного аграрного комітету, яку озвучив Валерій Бевзенко, документ має численні недоліки. Зокрема, поза увагою залишається проведення повторного аукціону, проведення аукціону з можливістю зниження ціни та оскарження договорів, укладених з порушенням порядку та проведення аукціону.
Земельний ринок, зауважив парламентарій, не стоїть на місці, і неврегулювання цього питання призводить до багатьох порушень. За його словами, продаж земельних ділянок на конкурентних засадах зустрічає спротив. «Очевидно, що певні сили не зацікавлені у відкритому та прозорому розподілі земельних ресурсів», — зауважив він. Тож комітет запропонував ухвалити документ у першому читанні. Втім, для ухвалення не вистачило голосів: лише 136 «за». Отже, документ вважається відхиленим.
На повторне перше читання сесія направила зміни до закону «Про особисте селянське господарство».
А урядовий проект закону про особисте селянське господарство (щодо реєстрації в державній службі зайнятості) народні депутати розкритикували. Правда, міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова визнала, що документ дещо застарів, і запропонувала підтримати його в першому читанні. Однак парламентарії його відхилили.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Василя Грицака, Юлію Новікову, В’ячеслава Пєрєдєрія та Ігоря Савченка.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.