Ціни на миколаївських ринках і в продмагах кусаються. Цукор — 90 гривень за 10-кілограмовий мішок, на вагу — більше 10 гривень за кіло. Магазинні яйця — по 7—8 гривень за десяток. Олія — по 10 гривень за літр. Вершкове масло — від 28 до 40 гривень за кілограм.

 

На питання наївної покупниці «чому раптом так подешевіло масло?» продавець Центрального ринку роз’яснив: «Яке там масло, — це ж спреди! Якщо хочете справжнього масла, беріть у пачках». На жаль, цінники на упаковці «справжнього» продукту, у тому числі зробленого на Миколаївщині, вражали — 12 гривень 50 копійок.

До вітрин з молоком раз у раз підходили дідусі й бабусі, уважно вивчали ціни і йшли, бурмочучи під ніс прокльони. На звичайну пенсію молоко, вартістю понад сім гривень за літр, можна собі дозволити хіба що у свята. А отут ще й піднялася ціна на картоплю, буряк, моркву...

Міняємо молоко на йогурт

Зі статистикою сперечатися безглуздо: молоко і сири різко підскочили в ціні. Молоко на 11,4 відсотка, сири на 8 відсотків.

Значно підняли ціну переробники молочної продукції — на цілих 12,8 відсотка. Зокрема ряжанка подорожчала на 2,9%, сметана — на 4,1%, сир плавлений — на 4,6%, кефір — на 4,8%, масло вершкове жирністю до 85 відсотків — на 10,6%, сири тверді — на 19,9%, молоко оброблене — на 18,5%, молоко й вершки згущені підсолоджені — на 25,4%, молоко й сухі вершки — на 37,5 відсотка. Ціни продовжують рости. У тій же категорії залишився тільки йогурт.

Хліб і хлібобулочні вироби стали рости в ціні ще до нового року: хліб подорожчав на 0,7 відсотка, кондитерські вироби з борошна — на 1,8 відсотка.

Хоча, якщо поглянути на загальну статистику миколаївського регіону, причин для подорожчання начебто й немає. Торік у сільському господарстві обсяги виробництва валової продукції виросли на 0,3 відсотка. Удалося на цілих три відсотки перевищити досягнення 2008 року з виробництва зернових культур: їх зібрано 2465,1 тисячі тонн. У загальному обсязі 44 відсотка продовольчого і 56 — фуражного зерна.

Минулий рік був щедрим і на врожай овочів. На Миколаївщині їх зібрано 334,2 тисячі тонн: валовий збір порівняно з 2008 роком збільшився на 22 відсотка. А овочі, дивно, одними з перших виросли в ціні, причому, більше ніж на 10 відсотків. Капуста подорожчала майже на 20 відсотків, картопля — на 15, коренеплоди, у тому числі буряк, морква й цибуля — майже на 10 відсотків, помідори, огірки, гарбузи, бобові — на 8,8 відсотка.

А щодо свинини, то тут теж виробництво явно не узгоджується зі зрослою ціною. За статистикою, поголів’я свиней порівняно з попереднім роком збільшилося на 23 відсотка, птиці — на 3 відсотки.

Держдотація: з гаманця покупця

Як повідомила начальник державної інспекції за цінами Миколаївської області Людмила Коваль, очікується черговий виток подорожчання м’яса, молока й молочних продуктів, а також цукру і рафінованої соняшникової олії (до речі, Миколаївська область свою олію не робить — користується послугами дистриб’юторів). Стрибок цін прогнозується у зв’язку з листопадовою постановою Кабінету Міністрів України, що утвердила мінімально припустимий рівень закупівельних цін на продукцію тваринництва. Приміром, нині фіксована ціна тонни незбираного молока екстра-класу й вищого сорту вже 2600 гривень, молока першого й другого сортів відповідно 2500 і 2120 гривень, тонни яловичини — 13350 і свинини — 12300 гривень (без ПДВ).

На перший погляд, документ підтримує вітчизняного товаровиробника. Але чи так це? Адже в дірявому держбюджеті, навіть напередодні виборів, не найшлося дотаційних коштів, щоб підняти настрій сільгоспвиробників. А цього року, коли вибори вже відбудуться, обіцяних грошей вони теж навряд чи дочекаються. Отже, різницю цін «вирівняють» покупці — за рахунок своїх убогих зарплат.