Ранкове засідання 12 лютого
Після оголошення депутатських запитів парламентарії розглянули й 392 голосами ухвалили законопроект про затвердження Указу Президента «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації». Нагадаємо, 17 січня 2010 року в Калуші Івано-Франківської області було проведено місцевий консультативний референдум, на якому 97,3 відсотка громадян міста, а це 70 тисяч мешканців, які взяли участь у даному опитуванні, висловили занепокоєння екологічним станом навколишнього природного середовища.
За словами доповідача, калуського міського голови Ігоря Насалика, загрозливим є стан на сховищі №2 Калуш-Голинського родовища калійних солей, в якому зберігається понад 10 млн. куб. м відходів.
У районі захоронення високотоксичних відходів гексахлорбензолу сконцентровано близько 50 відсотків наявних на території України небезпечних відходів (віднесених до І класу небезпеки), що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні річки Лімниця, яка впадає у Дністер.
Співдоповідач голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога зазначив: реалізація заходів, пов’язаних із оголошенням вище названих територій Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації, потребуватиме близько 560,807 млн. гривень коштів державного бюджету України. Однак, на його переконання, нині немає впевненості, що кошти будуть використані цілеспрямовано. Тому він закликав депутатський корпус ухвалити документ у першому читанні, а до другого відпрацювати відповідну загальнодержавну програму.
За ухвалення законопроекту висловилися всі промовці. Так, Іван Заєць («НУ—НС») наголосив, що з вирішенням проблеми не можна зволікати, бо питання екобезпеки — першочергові. А весною через паводки ситуація може бути непрогнозованою. Михайло Чечетов (Партія регіонів) зазначив, що регіонали та їхній лідер Віктор Янукович готові «підставити плече» Калушу. Однак сама виконавча влада досить безвідповідально ставиться до вирішення таких питань. А за словами Олега Зарубінського (Блок Литвина), виділені кошти мають бути під жорстким контролем парламенту. Лідер комуністів Петро Симоненко запевнив, що фракція підтримає документ. Він звернув увагу на те, що «таких калушів» в Україні десятки, тому влада має комплексно вирішувати екологічні проблеми. З тим, що таких небезпечних районів багато, погодився і бютівець Олег Ляшко, який закликав колег менше перейматися політикою, а більше вирішувати проблеми загальнодержавного значення.
Підсумовуючи обговорення, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що під час підготовки проекту державного бюджету на 2010 рік мають бути враховані рекомендації для уряду стосовно вирішення екологічних проблем. Їх, на переконання глави парламенту, сесія має невідкладно розглянути на найближчому пленарному тижні.
Після перерви депутати ухвалили зміни до Закону «Про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації». 
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження навіть Володимира Демидка.