Вечірнє засідання 3 лютого
Хоча зазвичай у середу Верховна Рада у пленарному режимі працює лише вранці, цього тижня позачергове засідання тривало до вечора. Стільки часу було потрібно, щоб устигнути розглянути усі 232 поправки, внесені до проекту закону про вибори Президента стосовно організації роботи виборчих дільниць.
Народні обранці мали лише півгодинну обідню перерву. Решту часу перший заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар провела за трибуною, біля якої час від часу змінювалися «на варті» представники Партії регіонів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголошував до розгляду поправки, які представляли здебільшого Юрій Кармазін, Володимир Бондаренко, Сергій Подгорний та сама Ольга Боднар. У своїх промовах вони неодноразово наголошували, що розгляд питання відбувається із суттєвими порушеннями законодавства. Йшлося про те, що в середу ще не закінчився термін, протягом якого народні депутати мають право подавати свої пропозиції для покращення документа, а таблиця, за якою законодавці його розглядали, складалася без відома профільного комітету. Юрій Кармазін, зокрема, наголошував, що на депутатів чиниться тиск, оскільки вони позбавлені права на обідню перерву, а сама процедура розгляду відбувається під пильним контролем президії з боку регіоналів. Ці та низка інших обставин дають право парламентаріям звернутися до суду, щоб визнати позачергове засідання нелегітимним, а всі ухвалені на ньому рішенні такими, що є поза законом, підкреслював народний обранець.
Близько шостої години вечора кожну з поправок було розглянуто. Представники коаліції вимагали поставити на голосування прийняті в першому читанні подані суб’єктом законодавчої ініціативи, а саме Першим заступником Голови Верховної Ради Олександром Лавриновичем, поправки до 24-ї, 28-ї та 85-ї статей. Однак глава парламенту Володимир Литвин оголосив голосування з приводу ухвалення в другому читанні та в цілому проекту змін у закон про вибори Президента. Він набрав 233 голоси. Окрім Партії регіонів і комуністів документ підтримали 29 нунсівців, чотири позафракційних депутати та один представник БЮТ.
Нагадаємо, згідно з ухваленим законопроектом, відмінено кворум у 2/3 для виборчих комісій. Якщо ж комісія виявиться бездіяльною, рішення по суті питання зможе невідкладно ухвалювати комісія вищого рівня. Також умовою для дострокового припинення повноважень виборчкому стане неявка на засідання комісії в день голосування. «Рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчкому прийматиметься одночасно з рішенням про включення до складу відповідної комісії іншого члена комісії, який призначається комісією вищого рівня за поданням голови відповідної ради або міського голови», йдеться у тексті законопроекту.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.