Ранкове засідання 3 лютого
Уранці трибуна Верховної Ради виявилася заблокованою представниками Партії регіонів. Відкривши позачергове засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив до розгляду проект змін до закону про вибори Президента у частині організації роботи виборчих дільниць. Однак на вимогу двох фракцій БЮТ і «НУ—НС» у роботі, яка не встигла й розпочатися, оголосили перерву. Доки лідери фракцій шукали консенсусу на погоджувальній раді, до блокуючих трибуну і президію регіоналів долучилися бютівці. Незважаючи на зростаючу в залі напругу, через півгодини, як і передбачалося, в президію зайшли керівники парламенту і засідання тривало далі.
За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, проблема, з якою зіткнулися вчора народні обранці, передусім пов’язана з тим, що й досі не ухвалено основний документ, за яким діє законодавчий орган, — Регламент Верховної Ради. Володимир Литвин закликав колег проголосувати за цей документ уже в середу після розгляду змін у виборче законодавство. Однак цю пропозицію не підтримали.
Глава парламенту роз’яснив, з якою саме колізією зіткнулися вчора українські парламентарії. На вимогу 166 народних депутатів позачергове засідання для розгляду змін у виборче законодавство зібрали, однак належного рішення профільного комітету на час розгляду не було. Отож апарат Верховної Ради змушений був виконати свою технічну функцію, наголосив Володимир Литвин. Для цього всі поправки, які надійшли, було зведено в одну порівняльну таблицю, щоб розгляд питання став можливим. За словами першого заступника голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольги Боднар, народні депутати ще до 11 лютого мають право вносити свої корективи в цей документ, тож комітет аж ніяк не міг його розглядати. Вона наголосила, що роздана таблиця є незаконною.
З огляду на ці обставини, парламентарії приступили до розгляду кожної внесеної поправки окремо. Перед тим Володимир Литвин поінформував, що народні депутати працюватимуть доти, доки триватиме розгляд усього документа. Представники Партії регіонів дали можливість Ользі Боднар зайняти місце за трибуною. Свої поправки оголошували представники БЮТ і «НУ—НС». Однак ці пропозиції заледве набирали кілька голосів. Час від часу від представників названих політичних сил лунали звинувачення в тому, що в сесійній залі відбувається порушення законодавства, оскільки голосування йде за порівняльною таблицею, складеною ніби в обхід профільного комітету. Іноді народні депутати скаржилися, що не встигли внести свої поправки, увесь цей час представники Партії регіонів не залишали свої «пости» біля президії і трибуни.
Учора народні депутати привітали із 40-річчям свого колегу Юрія МІрошниЧенка.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.