Раковий корпус потребує більшого фінансування
Онкологічна галузь в Україні фінансується недостатньо, вважає головний лікар Київської міської онкологічної лікарні Геннадій Олійниченко.
За його словами, нині на державну бюджетну програму «Онкологія» виділяють лише 70 мільйонів гривень. Ця цифра непорівнянна з потребами галузі з урахуванням того, що вся фармацевтична продукція подорожчала на 30—40 відсотків, вважає головний онколог Києва.
У 2003 році почалася реструктуризація онкологічної служби як найбільш соціально значущої в Україні, адже смертність від онкозахворювань посідає друге місце після серцево-судинних. Тоді, каже Геннадій Олійниченко, була вироблена чітка стратегія розвитку галузі, почалося переоснащення всіх онкологічних установ діагностичним, лікувальним і радіологічним устаткуванням. У тому ж році бюджет всієї онкологічної програми в Україні становив 125 мільйонів, у 2004-му — 140 мільйонів гривень.
В останні 3—4 роки, за словами головного онколога Києва, практично не велося переоснащення діагностичного і лікувального устаткування, що є достатньо серйозною проблемою, адже медична апаратура потребує оновлення раз на п’ять років.
— На базі Київської міської лікарні будується перший в Україні центр позитронно-емісійних технологій, що дає змогу вийти на абсолютно новий якісний рівень діагностики захворювання і визначення якості лікування, — розповів на прес-конференції в Києві Геннадій Олійниченко. — В одній Німеччині таких центрів 90, а в Італії — 80. Будівництво розпочато за рахунок субсидій, виділених Кабінетом Міністрів, але, на жаль, в останні півтора року фінансування припинено. Готовність об’єкта — 80 відсотків, і не вистачає лише 20 відсотків від загального фінансування, щоб можна було завершити цей об’єкт і громадяни України могли одержувати медичні послуги нового, якіснішого рівня.