Ранкове засідання 2 лютого
Учора розпочала роботу шоста сесія Верховної Ради шостого скликання. Перше пленарне засідання парламенту на новій сесії було коротким, але емоційним — під час виступів від фракцій депутати не скупилися на політичні заяви та взаємні звинувачення, а затвердили лише організаційні питання. Традиційно на відкритті сесії були присутні члени Кабінету Міністрів, голови Конституційного Суду, Рахункової палати, Генеральний прокурор, Уповноважений з прав людини та інші високопосадовці.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин у своєму виступі під час відкриття сесії наголосив на потребі до завершення президентської кампанії ухвалити закон про Регламент Верховної Ради, «реанімувати парламент» і зосередитися упродовж сесії на ухваленні найважливіших законопроектів, а також висловив думку, що дострокові вибори до парламенту не відбудуться, якщо народні депутати розпочнуть працювати .
«Дострокових виборів до Верховної Ради України не буде. Це гарантую. За умови, що ми отямимося і почнемо працювати», — заявив В. Литвин.
Депутати ухвалили постанову про порядок денний шостої сесії Верховної Ради з урахуванням усіх додатків, поданих після погоджувальної ради (386 «за»). До порядку денного включено понад 1000 питань.
Центральна виборча комісія тепер працюватиме в повному складі — парламент призначив на вакантну посаду члена Центрвиборчкому «литвинівця» Олександра Осадчука (372 «за»). Досі Блок Литвина, хоча він має депутатську фракцію в парламенті, не делегував свого представника в ЦВК. Після прийняття цього рішення О. Осадчук склав присягу члена ЦВК, зачитавши її текст із трибуни парламенту.
Потім депутати прийняли дві постанови про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2009 рік (348 «за») та про призначення у 2010 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених (335 «за»). Цими постановами призначено 20 премій Верховної Ради молодим науковцям у розмірі 20 тисяч гривен кожна. Премії встановлювалися за результатами подання конкурсної комісії, що затверджена розпорядженням Голови Верховної Ради України від 2 липня 2008 року. До складу комісії було залучено провідних учених із відповідних наукових напрямів. Іменні стипендії Верховної Ради України призначено 17 молодим ученим — докторам наук та кандидатам наук, які підготували докторські дисертації, у розмірі дві тисячі гривень щомісяця.
На цьому головуючий В. Литвин закрив пленарне засідання. Відповідно до вимоги 166 народних депутатів із фракції Партії регіонів сьогодні має відбутися позачергове засідання Верховної Ради з розглядом лише одного питання — проект змін до закону про вибори Президента України в авторстві Олександра Лавриновича, який дозволяє виборчим комісіям ухвалювати рішення навіть за відсутності кворуму. Голова Верховної Ради повідомив, що вже надійшли пропозиції проводити позачергові засідання і в четвер, і в п’ятницю. Тож запропонував внести зміни до календарного плану роботи й проводити звичайні пленарні засідання. Адже за календарним планом шостої сесії нинішній тиждень депутати мають працювати в комітетах, комісіях і фракціях.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.