За відставку міністра внутрішніх справ проголосував 231 депутат. Таке рішення підтримали депутати з фракцій Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина і частина фракції «НУ—НС» 
Позачергову сесію парламенту було скликано Головою Верховної Ради Володимиром Литвином відповідно до частини другої статті 83 Конституції України на вимогу 164 народних депутатів від Партії регіонів та 151 народного депутата від БЮТ. 
Порядком денним було передбачено розгляд чотирьох питань. Фракція Партії регіонів зініціювала розгляд питання щодо дотримання Конституції і законів України керівництвом Міністерства внутрішніх справ під час проведення виборів Президента України і законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори Президента України» щодо організації роботи виборчих комісій. Депутати від БЮТ вимагали розгляду іншого законо-проекту «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо недопущення спотворення волевиявлення виборців, який передбачає вдосконалення процедури голосування вдома, і проекту парламентської постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки законності передачі в оренду Віктору Януковичу урядової резиденції «Межигір’я». Близько 200 прихильників Партії регіонів зібралися на мітинг біля стін Верховної Ради з вимогою звільнити Ю. Луценка. Партія регіонів внесла проект постанови про звільнення Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ (проект Олександра Лавриновича). Фракція БЮТ запропонувала змінити спосіб голосування і внесла проект постанови про голосування за відставку міністра шляхом підняття рук (проект Андрія Кожем’якіна). Однак одразу після відкриття позачергової сесії на вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС» було оголошено перерву для проведення погоджувальної ради.
Ініціатори скликання позачергової сесії розповіли про свої мотивації. Олександр Лавринович переконував, що порушення, які мали місце під час першого туру виборів, свідчать: «Найбільший правоохоронний орган перетворюється на зброю в руках правопорушників, відбувається замах на завоювання української держави мати право громадянам України обирати державне керівництво». Сергій Соболєв стверджував, що захоплення судів — Вищого адміністративного і апеляційного, поліграфкомбінату «Україна» здійснюється з однією метою — зірвати другий тур виборів. Бютівці вимагали терміново призначити нового члена Центрвиборчкому, провести голосування за зміни до виборчого закону єдиним законопроектом, а також змінити спосіб голосування за постанову щодо звільнення Ю. Луценка.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що питання про призначення члена ЦВК може бути розглянуто не раніше 2 лютого, коли розпочнеться нова сесія парламенту, оскільки парламент вже голосував один раз за це питання, але не ухвалив результативне рішення. «Відповідно до вимоги Конституції на позачергову сесію виносяться тільки ті питання, які запропонували ініціатори скликання позачергової сесії, — сказав В. Литвин. — Якщо ми сьогодні розглянемо питання про призначення члена ЦВК, завтра хтось звернеться до суду, і у нас виникне багато проблем».
Міністр внутрішніх справ Ю. Луценко доповів про роботу міліції у ході виборчого процесу. Він спростував заяви представників Партії регіонів про прибуття до України представників внутрішніх військ Грузії та «ЗМОПу». Бо, за словами міністра, в Грузії немає ані внутрішніх військ, ані «ЗМОПу». А приїздили до нашої держави лише офіційні спостерігачі. Міністр заявив, що міліцією було зафіксовано спроби підкупу виборців та інші порушення, і більшість цих порушень належала представникам кандидата у Президенти В. Януковича. Зокрема, міліцією було виявлено 6400 громадян, які не писали власноруч заяви про бажання голосувати вдома, а деякі з них навіть уже померлі.
Представники Партії регіонів бурхливо сприйняли звіт головного міліціонера й засипали його запитаннями зі звинуваченнями. Депутат-регіоналка Ганна Герман заявила про протиправні дії міліції під час голосування у першому турі виборів. Вона навела приклад в Артемівську на Донбасі, де померла жінка після того, як у день голосування до неї «вдерлися» міліціонери і намагалися перевірити, чи вона дійсно тяжко хвора. Жінку, прикуту до ліжка, намагалися примусити встати, щоб перевірити, чи вона справді не може ходити. Після цього стресу і шоку вона померла. У свою чергу, Ю. Луценко порадив Г. Герман, якщо в неї є такі факти, написати заяву до прокуратури.
Потім парламент перейшов до розгляду законопроектів про внесення змін до чинного виборчого закону. Перший законопроект про зміни до закону «Про вибори Президента України», який доповів його автор, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, передбачає вилучити з чинного закону норму про обов’язковість кворуму для прийняття рішень виборчими комісіями — дві третини від їх складу. Пропонується також, якщо кандидат у Президенти не використав свого права внести кандидатури до складу окружних та дільничних виборчих комісій, ЦВК формує склад окружної виборчої комісії за поданням голови відповідної обласної ради, а склад дільничних виборчих комісій формує окружна комісія за поданням міського голови, голови районної чи районної у місті ради. О. Лавринович аргументував свою ініціативу тим, що зазначене положення використовується для зриву проведення засідань виборчих комісій шляхом відкликання з їх складу членів цих комісій. Приміром, якщо кандидат у Президенти не зацікавлений у результатах голосування на певній виборчій дільниці, він може відкликати своїх представників у цих виборчих комісіях, щоб вибори на цій дільниці не було визнано. Натомість депутати під час обговорення висловлювали стурбованість тим, чи не призведе це нововведення до того, що відбуватимуться два засідання комісій — одне під головуванням глави, який представляє одного кандидата у Президенти, а друге — приміром, секретаря комісії, якого обрано від іншого кандидата. Юрій Ключковський («НУ—НС») стверджував, що такий законопроект ламає засади виборчого законодавства, всю структуру виборчих комісій, як колегіальних органів, і відкриває шлях до фальшування. А органи місцевого самоврядування не можуть жодним чином втручатися у хід президентських виборів. Тоді як представники Партії регіонів, зокрема, Олена Лукаш, вбачали загрозу зриву виборів у чинному порядку формування комісій. За її словами, членам виборчих комісій від одного кандидата в Президенти уже надходять директиви блокувати роботу комісій. За ухвалення законопроекту в першому читанні О. Лавриновича проголосували 226 депутатів — Партія регіонів, КПУ і 25 депутатів із «НУ—НС».
Наступний законопроект, автором якого є народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко, передбачає, що для голосування вдома виборцям необхідно надати лікарняну довідку, яка підтверджує нездатність прийти на виборчу дільницю. Проектом закону також забороняється у день голосування вносити громадян до списків виборців без належних підстав. За ухвалення законопроекту в першому читанні проголосувало лише 190 депутатів, не було прийнято рішення й про відправлення на повторне перше читання. Відтак, законопроект відхилено.
А ось щодо наступного питання, на розгляді якого наполягала фракція БЮТ, рішення ухвалено: депутати утворили Тимчасову слідчу комісію з питань перевірки законності передачі в оренду Віктору Януковичу урядової резиденції «Межигір’я» (198 «за», для утворення ТСК необхідно проголосувати не менш як третині народних депутатів). Однак В. Литвин повідомив, що постанову буде підписано і оприлюднено лише тоді, коли всі фракції подадуть в установленому порядку кандидатури до складу комісії.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.