Ранкове засідання 22 січня


Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про закриття п’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання та повідомив, що відповідно до Конституції шоста сесія розпочне свою роботу у вівторок, 2 лютого 2010 року. Підбиваючи підсумки роботи за період з 24 липня 2009-го по 22 січня 2010 року, глава парламенту повідомив, що порядком денним п’ятої сесії передбачалося підготувати та внести на розгляд 1395 питань. Фактично протягом 52 пленарних засідань (з яких десять було заблоковано) обговорено та ухвалено рішення стосовно 318 питань. Серед найголовніших неухвалених законопроектів — проект бюджету на 2010 рік. Оскільки головний фінансовий документ держави не ухвалено у визначені законодавством терміни, то, на думку В. Литвина, Верховна Рада має зосередити свої зусилля на ухваленні проекту бюджету до завершення президентських виборів. Відтак він вважає, що з початком наступної сесії цьому питанню має бути приділено найбільшої уваги.

Загалом з урахуванням позачергових засідань ухвалено рішення стосовно 270 законопроектів, у тому числі прийнято чи затверджено 97 законів, схвалено у першому читанні 36 законопроектів, 46 — повернуто на доопрацювання або відхилено. Оцінюючи законопроекти в розрізі суб’єктів права законодавчої ініціативи, глава парламенту зазначив, що протягом сесії розглянуто 15 президентських законопроектів, 95 — поданих урядом та 169 — авторства народних депутатів. Найбільше з ухвалених протягом сесії законів підготовлено Комітетом з питань бюджету — 11, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — 7, з питань аграрної політики та земельних відносин — 6. Крім того, було проведено три парламентські слухання: з питань свободи слова, закордонного українства та національної ідентичності в Україні.

Насамкінець В. Литвин зауважив, що «зараз почнеться процес розхитування Верховної Ради, бо у зв’язку з демобілізацією багатьом потрібно знайти нову роботу, а де її взяти, як не у парламенті». Враховуючи це, Голова Верховної Ради закликав народних депутатів до плідної праці.
А на початку засідання після оголошення депутатських запитів на вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС» було оголошено півгодинну перерву. Після її завершення із заявою виступив Сергій Міщенко (БЮТ), котрий зазначив, що Верховна Рада не виконала свого обов’язку та, не внісши зміни до виборчого законодавства, не забезпечила проведення чесних виборів. А оскільки сьогодні вже неможливо ухвалити такі зміни та ввести їх у дію, то фракція БЮТ «не бачить сенсу брати участь у сьогоднішньому засіданні Верховної Ради». На цьому фракція БЮТ залишила сесійну залу. Проте глава парламенту В. Литвин у зв’язку з цим нагадав, що закон про вибори Президента, знехтувавши поправки представників інших фракцій, ухвалювали дві політичні сили: Партія регіонів та БЮТ. Тож і претензії щодо недосконалості виборчого законодавства потрібно пред’являти насамперед собі, вважає він.
Після цього Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції. Цей законопроект розроблено у зв’язку із загостренням міграційної ситуації в Україні, адже, за даними ООН, Україна посідає четверте місце за кількістю міжнародних мігрантів у світі, це — 6,8 млн. мігрантів, що становить 3,6 відсотка від їх загальної кількості. Серед причин, які сприяють цьому, основними є недосконалість українського міграційного законодавства та прозорість наших північних, південних і східних кордонів. Щоб зменшити цю загрозу, зокрема, пропонується внести зміни до закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, які врегульовують в’їзд цих осіб на територію України та розширюють перелік підстав для заборони такого в’їзду або для видворення за межі країни. Окрім того, проектом пропонується посилити кримінальну та адміністративну відповідальність як іноземців, так і громадян України за порушення міграційного законодавства, особливо у сфері незаконної міграції.
Насамкінець Верховна Рада розглянула законопроект про затвердження загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року.