Ранкове засідання 21 січня
Робота розпочалася з того, що представники Партії регіонів та Комуністичної партії попросили перерву для виголошення заяви. Не розходячись із сесійної зали, парламентарії заслухали Михайла Папієва, який поінформував про те, що уряд злісно ухиляється від виконання закону про підвищення соціальних стандартів, ухваленого ще торік. За його даними, 15 січня уряд ухвалив постанову, згідно з якою пенсія цьогоріч нараховуватиметься на рівні 2009 року. Таким чином кожен із 14,5 млн. українців літнього віку недоотримує від 150 до 300 гривень.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив секретаріатові підготувати відповідне звернення до уряду. Затим народні обранці розглянули проект змін до законодавства, які вводять заборону банкам та іншим фінансовим установам в односторонньому порядку піднімати розмір кредитної ставки. Як повідомив доповідач Олександр Клименко, це питання умисно не розглядалося профільним комітетом, оскільки чимало народних обранців зацікавлені в тому, щоб документ не набував чинності. Однак усі необхідні процедури проект змін пройшов. Тож глава парламенту зміг поставити його на голосування. Як результат — документ набрав 370 голосів.
Затим парламентарії приступили до розгляду питань у другому читанні. Так, вони заслухали проект змін до закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв. У ході обговорення депутати висловили низку застережень до документа. Зокрема говорилося про те, що він стосується лише слабоалкогольних напоїв, тоді як Україна лідирує в споживанні саме міцного алкоголю. Однак, незважаючи на це, проект закону все ж ухвалили 370 голосами.
Після цього з проханням про перерву для виголошення заяви звернулися фракції БЮТ та «Наша Україна—Народна самооборона». Так само не виходячи з зали, вони поінформували колег-депутатів про те, що наполягають на створенні тимчасової слідчої комісії, яка б зайнялася обставинами придбання Віктором Януковичем землі в Межигір’ї. Це питання, за словами Андрія Шкіля, Верховною Радою ігнорується, так само як і внесення у виборче законодавство змін, здатних убезпечити народне волевиявлення від фальсифікацій.
На думку представників БЮТ, змінювати законодавство Партія регіонів не хоче тому, що не впевнена у чесній перемозі свого лідера. У відповідь на це глава парламенту сказав, що готовий ставити питання про створення ТСК відразу, як тільки народні депутати нададуть належні рішення профільного комітету. І оголосив до розгляду проект змін до деяких кодексів щодо спільної власності на землю. Цей документ отримав лише 42 голоси і був відхилений. Така ж доля спіткала й інші зміни до Земельного кодексу.
Більш конструктивно парламентарії підійшли до розгляду проекту змін до деяких законодавчих актів у сфері поводження з відходами. Віддавши за них 326 голосів. Так само підтримано зміни до закону про природно-заповідний фонд та до деяких законодавчих актів з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу. Набрав більшість голосів і проект змін до Кримінально-виконавчого кодексу, який регулює забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань.
Народні депутати ухвалили за основу проект про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу. Підтримати документ у цілому парламентарії не змогли, оскільки в залі звучали зауваження з приводу того, що документ засуджує дії столичної влади надто м’яко. Під час обговорення слово взяв представник БЮТу Андрій Кожем’якін, який звинуватив Голову Верховної Ради в тому, що той начебто свідомо три місяці блокує питання про створення ТСК стосовно Межигір’я. У відповідь глава парламенту сказав, що діє в рамках закону і не має наміру обслуговувати ті чи інші політичні сили. «Якщо вас не влаштовує керівництво парламенту, збирайте 150 підписів за зняття і самі головуйте», — звернувся він до бютівця.
Розглянувши й ухваливши проект змін до Кодексу про адмінпорушення щодо посилення заходів боротьби з браконьєрством, парламентарії розійшлись на перерву.
Пізніше народні обранці розглянули та ухвалили ще цілу низку документів у цілому. Як от, наприклад, зміни до законів про транскордонне співробітництво та військовий обов’язок і службу щодо служби у військовому резерві. Народні обранці вдосконалили низку законодавчих актів, привівши їх у відповідність із законом про міжнародне приватне право. Крім того, вони розглянули проект закону про фонд гарантування вкладів кредитних спілок.
Парламентарії також привітали з днем народження свого колегу Володимира В’язівського.