Мережа одного із найпопулярніших в Україні мобільних операторів припинила свою роботу в Криму. Сталося це, значною мірою через діяльність так званої кримської влади. Ще кілька днів тому т. зв. міністр інформації і зв’язку Криму Дмитро Полонський повідомив, що, нібито, «МТС Україна» відключить свою мережу на півострові

Відключення абонентів почалися вранці у вівторок, 5 серпня, із Сімферополя, потім «посипався» зв’язок у Ялті, Євпаторії, Судаку, Севастополі та в усіх регіонах Криму.

У чому причина? На анексований півострів заходить «МТС Росія» і також російський оператор «К-Телеком», який нахабно захопив частоти українського МТС у Криму.

Так звана кримська влада каже, що ніяких силових дій стосовно «МТС Україна» не чинила, однак після відключення цього оператора різко зросли продажі оператора російського. І, за даними на 6 серпня, продано не менш як 800 тисяч карток «К-Телеком». Причому, уже почалися спекуляції. Якщо одна sіm-картка коштує 50 рублів (близько 20 гривень), то спритні ділки продають їх удесятеро дорожче. В центрі Сімферополя величезні черги. Люди, яким ніхто не повідомив про відключення звичного оператора, намагаються придбати російські sіm-картки. У чергах чвари, лайки.

— Чому нас ніхто не попередив, — запитує мешканка Сімферопольського району. — Чому влада нас відключила, особисто я тільки недавно поповнила рахунок, куди пішли мої гроші?

Інформація про відключення абонентів «МТС Україна», як повідомили кореспонденту «Голосу України» у цій компанії, стала цілковитою несподіванкою. «Ми фактично втратили можливість керувати важливим вузловим об’єктом, який відповідає за забезпечення послуг зв’язку в Сімферополі. Він був відключений від мережі ззовні», — заявляє прес-служба.

Як тимчасове рішення пропонується організація технічного роумінгу в мережах інших українських операторів, котрі діють на території півострова. Зокрема, «МТС Україна» звернулася до мобільних операторів із проханням виділити частину своїх потужностей для ретранслювання дзвінків абонентів МТС.

А головний глашатай кримської влади, «міністр правди» Дмитро Полонський каже, що відключення МТС у Криму взагалі пов’язане зі спецслужбами України:

— Відключення українських операторів мобільного зв’язку в Криму як мінімум вирішує проблему прослуховування телефонів кримчан спецслужбами. На сьогоднішній момент увесь мобільний зв’язок у Криму перебуває під контролем київських компаній і під дуже щільним тиском, у тому числі, спецслужб.

Насправді, як з’ясувалося, проблема в іншому, і це не пов’язано з українськими спецслужбами, а от зі спецслужбами російськими, можливо.

За наявною інформацією, так звана влада Криму активно лобіює абсолютно нікому не відомий «К-Телеком», який буде представлений на кримському ринку під брендом Vіn-Mobіle. Це притому, що жоден із центральних російських мобільних операторів у Крим так і не прийшов. А нові картки, які купують у величезних чергах кримчани, взагалі ніяк не марковані, вони незаймано білого цвіту, без логотипа оператора.

Тож що таке «К-Телеком»? Як повідомляє інтернет-видання «События Крыма», посилаючись на дані російського ділового видання «Ведомости», в Росії зареєстровано аж п’ять ТОВ «К-Телеком». Три з них перебувають у Свердловській області, одне зареєстровано в Краснодарі та ще одне — у Москві. Останнє створене в травні поточного року й на 100% належить МТС. Однак у компанії заперечують зв’язок своєї нової московської «дочки» і фірми, яка працюватиме в Криму. Водночас джерело, близьке до оператора, каже, що в Крим зайшла фірма, зареєстрована в Краснодарі. Засновником краснодарського «К-Телеком», згідно з російськими базами даних, значиться якась Анна Березкіна, яка одночасно є і генеральним директором нової фірми. Більше про нового лідера телекомунікаційного ринку півострова поки що нічого не відомо. Тим часом, непрямі нитки тягнуться від новачка саме до МТС.

Наприкінці травня російська Державна комісія з радіочастот виділила ТОВ «К-Телеком» частоти в Криму, причому саме ті, на яких зараз працює компанія «МТС Україна». Однак жодних протестів ні від українського оператора, ні від його російського власника щодо цього факту не надійшло.

Далі для роботи оператора в Криму необхідне устаткування. За даними російського міністра зв’язку й масових комунікацій Миколи Нікіфорова, на сьогодні на півострові діють два комутатори й уже зведено понад тисячу базових станцій «К-Телеком». Однак звести з нуля таку кількість станцій за вельми невеликий проміжок часу (із травня) видається малоймовірним. Виходить, «К-Телеком» використовує уже існуючу мережу, можливо, на правах оренди. А поступитися майном може або споріднена компанія, або та, якій воно більше не знадобиться.

І, нарешті, привертає до себе увагу масова інформаційна атака кримських чиновників саме на структуру «МТС Україна». Інакше кажучи, всі інформаційні «вкидання» проти української компанії один в один відповідають технологічним етапам включення «К-Телеком». Виглядає це так, начебто йде планове заміщення «К-Телеком» філії «МТС Україна», а кримська влада, обізнана в технологічних подробицях даного проекту, використовує їх для піару себе й антипіару України, котра нібито вчергове «кинула» Крим і знову щось відключила, цього разу — мобільний зв’язок.

У Криму поки ще працюють оператори Lіfe і Київстар, але як надовго, цього, зважаючи на уподобання «кримської влади», не може спрогнозувати ніхто.

Крим.

Черги до салонів мобільного зв’язку в Сімферополі.

 

Фото автора.