Учора на столичному Майдані знов палали шини, летіла бруківка та «коктейлі Молотова». Проте це було не дежавю зимових подій. Так відреагували нинішні самозаселенці головної площі Києва на чергову спробу комунальників очистити проїжджу частину вулиці Хрещатик  від барикад. Раніше місцева влада намагалася вести переговори про визволення Майдану від постреволюційного Шанхая, проте певна частина його мешканців категорично проти конструктивного розв’язання проблеми. Отож щойно комунальні служби почали розбирати намети, ті, хто досі вважає ці споруди своїм форпостом, підпалили шини та пішли в атаку із палицями, камінням та запалювальною сумішшю. Внаслідок сутичок декілька осіб постраждали.

На підмогу беззахисним комунальникам прибули бійці спецбатальйону «Київ-1». Утім, «майданівці» відразу пішли у наступ... Згодом вартовим порядку все ж таки вдалося заспокоїти мітингувальників. Декількох активістів із вогнепальною зброєю затримано. Як зазначив радник міністра МВС Євген Дейдея, правоохоронці вилучили кілька пістолетів, обріз мисливської рушниці, набої та гранати, схожі на гранати для підствольного гранатомета. Також під час прибирання наметового містечка знайшли майже 20 ящиків заготовок під «коктейль Молотова». Усе це направлено на експертизу.

У прес-службі МВС України повідомили «Голосу України», що під час протистояння у центрі Києва з мешканцями Майдану правоохоронці отримали травми, здебільшого від потрапляння в них бруківки. На момент, коли верстався номер, у прес-службі відомства не змогли назвати точну кількість постраждалих у сутичках.

У свою чергу перший заступник голови Шевченківської РДА Києва Ілля Сагайдак заявив ЗМІ, що працівникам комунальних служб вдалося звільнити від барикад та наметів проїжджу частину від вул. Михайлівської до Майдану Незалежності, а також від Європейської площі до вул. Інститутської та частково з боку вул. Прорізної. При цьому він зауважив, що перед цим протягом місяця велися переговори з мешканцями Майдану щодо звільнення проїзду в центрі Києва, але вони так нічим і не закінчилися. «Зрозумійте, нині на площі залишаються кримінальні елементи, які мають зброю і становлять небезпеку для киян. Міська влада передбачала, що під час «зачищення» будуть сутички. Однак ми не можемо залишитися осторонь», — зазначив чиновник.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив днями, що зосередження незрозумілих людей на головній площі країни є «проектом російської ФСБ і маргінальних партій, які пішли в минуле». Згодний з такою думкою і Генеральний прокурор України Віталій Ярема. За його інформацією, оприлюдненою раніше, на Майдані Незалежності в Києві з кінця лютого 2014 р. (коли завершився Євромайдан. — Авт.) було скоєно 158 злочинів.

Останнім часом в центрі столиці справді неспокійно. Нагадаємо, що днями правоохоронцям надійшло повідомлення про те, що майже 15 осіб у камуфляжному одязі та масках зі зброєю, представившись Самообороною, увірвалися до одного зі столичних ресторанів. «Усі вони були озброєні: бойові гранати та пістолети, сокири, металеві палиці тощо. Бійці спецбатальйону «Київ-1» разом зі столичними правоохоронцями затримали тих «майданівців». Під час проведення заходів, спрямованих на припинення протиправних дій, зловмисники застосували зброю. В результаті один з правоохоронців був поранений», — розповів радник Арсена Авакова Євген Дейдея.

Справжні майданівці, хто брав участь у Революції гідності, вже давно пішли з головної площі столиці. Більшість з них нині обстоює незалежність України у гарячих точках Донбасу. 

І взагалі, чия рука підкладає... шини у полум’я на Майдані? Бува, не російська?

Отож, хто зараз мешкає у центрі столиці й не хоче звідси йти, мають розібратися відповідні органи.

Київ. Майдан Незалежності. Горять шини.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.