Вечірнє засідання 19 січня
Голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу Кирило Куликов («Наша Україна—Народна самооборона») прозвітував про діяльність комісії. За його словами, за рік роботи комісія провела близько 50 засідань, на її засіданнях були присутні приблизно 500 громадян-мешканців Києва, експертів, правоохоронців. Постійно участь у роботі комісії брали представники прокуратура міста Києва. Комісією було направлено приблизно тисячу звернень до різних органів, тисячу запитів до Київської міської адміністрації. Кирило Куликов заявив, що комісія зібрала вдосталь матеріалів, які свідчать про численні порушення посадовими особами Київської міської влади чинного законодавства.
Під час обговорення звіту народні обранці також наводили численні факти порушень законодавства з боку столичних посадовців. Депутати пропонували заслухати прокурора Києва щодо реагування на матеріали, які зібрала ТСК, ухвалити рішення про призначення позачергових виборів столичного міського голови та депутатів міської ради наприкінці травня. Однак прийняття рішення з цього питання було перенесено на наступне пленарне засідання.
Депутати прийняли у цілому внесений урядом закононопроект про внесення змін до Закону «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (328 «за»). Внесені зміни законодавчо розмежовують повноваження центральних органів виконавчої влади з питань аграрної політики та з питань ветеринарної медицини у сфері регулювання діяльності, пов’язаної з генетично модифікованими організмами.
Представляючи законопроект від профільного комітету, Марина Перестенко зауважила, що необхідність врегулювання цього питання на законодавчому рівні обумовлена зміною статусу Державного департаменту ветеринарної медицини, який виведено зі складу центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики та реорганізовано у центральний орган виконавчої влади з питань ветеринарної медицини з власними повноваженнями. Під час обговорення депутати наголошували на важливості захисту наших співвітчизників від напливу на український ринок продуктів, вирощених за допомогою генетично модифікованих організмів, — споживач має принаймні знати, який товар він придбає.
У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання». За словами голови Державної служби експортного контролю Юрія Петроченка, завданням проекту є вирішення проблемних питань, що виявилися під час практичного застосування його положень в сфері експортного контролю, а також вдосконалення процедур державного експортного контролю та їх наближення до досвіду європейських країн. Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах зауважив, що прийняття цього законопроекту дозволить спрямувати зусилля відповідних державних структур на недопущення недобросовісної конкуренції з боку інших держав на ринку озброєнь.
За основу також прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу). Цим документом пропонується врегулювати питання щодо зарахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по вагітності і пологах. Передбачається також додатково виключити з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, періодів із зменшеним розміром доходу — це стосується осіб, які проходили строкову військову службу у Збройних силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та в органах Міністерства внутрішніх справ України, здійснювали догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за дитиною-інвалідом або за інвалідом І групи чи престарілим. Окрім того, пропонується врегулювати питання стосовно перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.
Верховна Рада прийняла постанови «Про відзначення 90-річчя з дня народження тричі Героя Радянського Союзу Кожедуба Івана Микитовича», «Про відзначення 300-річчя заснування м. Лисичанськ Луганської області», «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», «Про відзначення 800-річчя заснування м. Бібрки Львівської області та 540-річчя надання місту Магдебурзького права».
Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та у галузі зв’язку та проект постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2010 році за підсумками обговорення відхилено.