Ранкове засідання 20 січня


У другому читанні та в цілому сесія ухвалила зміни до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки літакобудівної промисловості. Ці зміни, за словами доповідача, голови Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна, дадуть змогу галузевим підприємствам модернізуватися, підвищити експортні можливості вітчизняних літаків, двигунів та авіаційного обладнання, зокрема через надання податкових пільг та спрощення митних процедур.

Після цього сесія ухвалила проекти законів про ратифікацію Конвенції про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження та про ратифікацію угоди про грант (проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком  реконструкції та розвитку (як розпорядником коштів гранту з рахунку ядерної безпеки), Кабінетом Міністрів України та Державним комітетом ядерного регулювання (як одержувачем). Останній проект закону передбачає надання Україні гранту в сумі 3,5 мільйона євро від ЄБРР. Ці кошти, зокрема, буде спрямовано на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу Чорнобильської АЕС, що є необхідною передумовою для зняття її з експлуатації.
Також народні обранці відхилили проект закону про внесення змін до закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення (стосовно звітності Національної ради).
У другому читанні та в цілому як закони було ухвалено й три проекти змін до статті 10 Закону «Про державні нагороди» щодо запровадження звань «Заслужений гірник України», «Заслужений працівник цивільного захисту» та «Заслужений працівник туризму».
Під час традиційного виголошення заяв і повідомлень народний депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів) оприлюднив з парламентської трибуни запис розмови між нібито Юлією Тимошенко та Михайлом Саакашвілі про направлення до України грузинських спостерігачів. Ця розмова, переконаний народний обранець, є свідченням державної зради. Депутат наголосив, що вимагає від СБУ негайно розглянути питання «про шпигунство на користь іноземної держави та про дії Тимошенко, спрямовані на дестабілізацію ситуації у країні». Розкритикував регіонал і діяльність міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. «Протягом двох місяців він робив усе від нього залежне, щоб зірвати виборчий процес», — сказав В. Колесніченко. Крім того, додав він, незаконно агітував за кандидата в Президенти Ю. Тимошенко, перебуваючи на урядовій посаді.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що після виступу Володимира Сівковича у вівторок стосовно грузинських спостерігачів відповідні запити було направлено до Служби безпеки, Генеральної прокуратури, міністерств закордонних та внутрішніх справ.
Натомість бютівець Володимир Бондаренко звинуватив Партію регіонів і частину «НУ—НС», «яка належить до «Єдиного центру», у співпраці. Він поцікавився також, чому немає заяв про порушення прав грузинських спостерігачів.
Водночас В’ячеслав Кириленко (група «За Україну») зазначив, що обидва кандидати у Президенти для них однакові, бо один пообіцяв «здати» українську ГТС, а інший — запровадити другу державну мову. «Якщо вони приховано чи відверто здаватимуть інтереси України, то зазнають поразки», — констатував В. Кириленко.
Водночас у цілому конституційною більшістю (306 «за») народні депутати ухвалили зміни до деяких законодавчих актів (щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії). Таким чином, парламент посилив відповідальність за скоєння злочинів, пов’язаних із розповсюдженням дитячої порнографії та втягненням неповнолітніх у процес виготовлення порнопродукції.
А от заслухати звіт ТСК з питань розслідування обставин, пов’язаних із звинуваченням у розбещенні неповнолітніх, народні депутати так і не змогли — комісія на надала відповідних матеріалів.
Про стан підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу сесію поінформував міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Він запевнив, що будівництво НСК «Олімпійський» буде завершено у встановлені строки. Щоправда, зауважив, що сума витрат має бути підкоригована з урахуванням «економічної об’єктивності».
Однак висновки парламентської комісії не зовсім оптимістичні. За словами народного депутата Равіля Сафіулліна (Партія регіонів), будівництво ведеться незадовільно, бо передано у непрофесійні руки.
Народні депутати привітали з днем народження Катерину Ващук, Івана Деньковича та з 60-річним ювілеєм Сергія Рижука.