У Києві створено антикризовий міський енергетичний штаб. Відповідне розпорядження з’явилося на сайті КМДА. В його компетенції — підготовка до осінньо-зимового періоду в умовах дефіциту природного газу. Однією з проблем, яку вже нині так чи інакше доведеться вирішувати створеній у столичних кабінетах структурі, є відсутність у квартирах багатьох киян гарячої води. Спочатку її перекрили на два тижні — «у зв’язку з профілактикою». Потім відсутність стали пояснювати необхідністю заощаджувати газ.
За інформацією «Київенерго», станом на 7 серпня в столиці без гарячої води залишалися 8769 будинків, тобто понад 56% споживачів.
Як реакція звиклих до комфорту жителів столиці — встановлення бойлерів. У київських спеціалізованих магазинах за приладами для нагрівання води покупці шикуються в черги. Логічно виникає інше запитання: чи витримають електричні мережі збільшене навантаження і чи не опиниться в результаті місто ще й без світла?
Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков вважає відключення гарячої води за нинішніх умов абсолютно правильною стратегією.
— Скільки б не було зекономлено, — вважає він, — треба заощаджувати, щоб ми закачали якнайбільше газу до сховищ. Але це тільки одна складова плану, який розробляють в уряді і Міністерстві енергетики та вугільної промисловості для проходження осінньо-зимового максимуму.
Що необхідно зробити? Потрібно звести енергетичний баланс країни і врахувати всі енергоресурси: газ, нафту, вугілля, електроенергію як вторинний енергоресурс, тепло. Баланс зробити не тільки по країні, а й у розрізі областей, районів, у розрізі кожного міста і кожного села. Поставити завдання: на осінньо-зимовий період маємо певний обсяг енергоресурсів (не більше), решта — максимально переходити на альтернативні джерела. І голова сільради повинен раз на два тижні збирати схід села і пояснювати жителям, що торік ми спожили, скажімо, 15 мільйонів кубометрів газу, а цьогоріч треба розраховувати тільки на 10 млн. кубів, тому заощаджуйте! Переходьте на дрова тощо. Ми маємо мобілізуватися всі!
Щодо великих міст, у тому числі Києва, то тут, на думку Івана Плачкова, альтернативою може стати використання електроенергії в більшому обсязі, ніж у звичайній штатній ситуації.
— «Київенерго» вже протягом трьох-чотирьох місяців, щойно закінчився опалювальний сезон, займається посиленням електричних мереж у столиці, — запевнив він. — У столиці побудовано додаткові підстанції і проведено потужні кабельні лінії. Нині весь персонал кабельних мереж працює над тим, щоб підсилити схему електропостачання з урахуванням того, що взимку споживання буде набагато більше, ніж у штатному режимі. Київ таке переживав під час Помаранчевої революції — тоді споживання в Києві взимку було в півтора-два рази вище, ніж у штатному режимі. Підключення бойлерів, електрообігрівачів, увімкнена побутова техніка — це, звичайно, збільшить навантаження на електромережі. І якщо «Київенерго» підсилить схеми електропостачання до будинків (у місті), то всередині будівель їх перевіряти мають ЖЕКи й ОСББ. Нині завдання ЖЕКів, ОСББ, кооперативів, усіх тих, на балансі кого внутрішньобудинкові мережі, — перевірити й підсилити мережі. Це велика робота, яка не в компетенції «Київенерго». І наскільки я знаю, у багатьох місцях ця робота навіть не починалася.
 
Дослівно
 
На думку Івана Плачкова, гаряче водопостачання в столиці до опалювального сезону поновлювати не варто:
«Я не хочу нічого прогнозувати. Але вважаю, що в Києві гарячу воду повинні включити разом з початком опалювального сезону...
Я закликаю всіх киян: потерпімо, заощаджуймо газ, почекаймо опалювального сезону. Питання стоїть про цілісність країни, триває війна, уряд закликає до економії, а ми кажемо: дайте нам гарячу воду й усе. Це навіть нечесно стосовно інших регіонів. У киян найголовніша проблема — відсутність гарячої води. Після гарного душу ввечері ми хочемо ввімкнути телевізор і подивитися, що ж там відбувається на сході».
 
Перспектива
 
У «Київенерго» не виключають, що взимку температура води в системах централізованого опалення виявиться недостатньо високою. Дефіцит газу в країні — майже 6 млрд. кубометрів, а це досить серйозний дефіцит, тому що Київ споживає в середньому за опалювальний сезон 3,5 млрд. кубометрів, за рік — до 4 мільярдів. Зокрема, «Київенерго» — до двох мільярдів кубів, усе залежить від зими — наскільки вона буде холодна.
 
Мал. Миколи КАПУСТИ.