Учора зранку у Києві без централізованого гарячого водопостачання лишалось понад 8 тисяч 700 будинків. З одного боку, мешканці столиці чекають того дня, коли нарешті матимуть змогу не гріти в каструлях та чайниках воду для «душу». Та водночас цього дня чекають із певним острахом. Адже коли гаряча вода з кранів таки поллється, це означатиме, що за неї доведеться платити. До того ж — за новими розцінками. Нагадаємо: з 18 червня вартість одного кубічного метра гарячої води становить понад 23 гривні у разі відсутності рушникосушильників і понад 25 грн. — якщо такий у квартирі є.

«Демократичний Альянс» вирішив дослідити, чому підняли ці тарифи та чому саме на таку суму. Ми запросили документи і почали досліджувати структуру тарифу. І з’ясувалось, що у тариф включено, скажімо так, низку сумнівних послуг. Одна із них — повірка лічильників. На нашу думку, це незаконна накрутка до і так чималої ціни», — розповіла «Голосу України» Галина Янченко, депутат Київради від Демальянсу. Учора вона разом із однодумцями влаштувала під стінами будівлі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, акцію протесту, під час якої вимагали скасувати постанову про затвердження нових тарифів на гарячу воду. А крім того — провести службову перевірку та «люструвати» тих, хто дозволив закладати у розцінки на воду витрати на повірку лічильників.

Те, що у тариф на централізоване гаряче водопостачання і справді закладено витрати на проведення повірки приладів обліку, ПАТ «Київенерго» навіть не приховувало. На власній сторінці в Інтернеті компанія вивісила так звану структуру тарифу. На фоні 44%, які йдуть на газ, та 15%, що витрачаються на воду, три відсотки, які закладаються на повірку лічильника, — майже непомітні. Та у Демальянсі порахували: 60 копійок з одного кубічного метра «виливаються» у кругленьку суму — близько 18 мільйонів гривень за рік.

— У тариф на гаряче водопостачання на кожен кубометр води буде включено додаткові 60 копійок на перевірку лічильників. І це при тому, що далеко не у всіх киян є прилади обліку в квартирах. Але платитимуть усі. Крім того, лічильники перевіряють раз на чотири роки. А «Київенерго» уже зараз почне заробляти додаткових близько 18 млн. грн. на рік. І не факт, що за чотири роки вони будуть здійснювати повірку приладів обліку, — каже Галина Янченко. — Та це не єдині нелогічності. Якщо раніше на повірку лічильників закладалася щомісячна фіксована сума із тим розрахунком, щоб за три-чотири роки окупити повірку, то тепер ці витрати включають у кубометр води. І це означає, що, приміром, велика сім’я, яка споживає багато води, за чотири роки сплатить суму, необхідну для повірки 20 лічильників, при цьому жодного не маючи у власній квартирі.

Та не менш обурює учасників учорашньої акції і той факт, що таким чином наживатися на киянах дозволили компанії, реальним власником якої є Рінат Ахметов. Активісти побоюються, що отримані кошти можуть піти на підтримку сепаратистських рухів на сході країни. «Ми не можемо дозволити додатково заробляти на киянах для того, щоб фінансувати тероризм на сході. Саме тому вимагаємо скасувати це здирницьке рішення», — підсумували учасники вчорашньої акції.

Фото прес-служби Команди  «Демократичного Альянсу».