Ранкове засідання 19 січня
Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав український народ зі святом Богоявлення Господнього (Водохреща) і побажав усім міцного духу. Депутати також ушанували хвилиною мовчання загиблих під час вибуху в лікарні Луганська.
Під час виступів від фракцій депутат від Партії регіонів Володимир Сівкович хотів продемонструвати аудіо- та відеозаписи розмов грузинських високопосадовців із кандидатом у Президенти Юлією Тимошенко щодо направлення в Україну спостерігачів за виборами від Грузії. Володимир Литвин нагадав, що для заслуховування будь-яких записів у сесійній залі потрібна згода Верховної Ради. Однак такої згоди парламент не дав — «за» проголосували лише 218 депутатів. 
Голова Верховної Ради закликав депутатів не втягувати парламент у розбірки між фіналістами виборчої кампанії. «Не буде Верховна Рада обслуговувати інтереси одного або іншого кандидата. Давайте будемо працювати», — сказав В. Литвин. За заслуховування аудіозапису — 218 голосів (не прийнято).
Парламент ухвалив календарний план проведення шостої сесії Верховної Ради шостого скликання (411 «за»). Згідно з календарним планом, шоста сесія відкриється 2 лютого, а завершить свою роботу 9 липня. Упродовж нової сесії депутати 13 тижнів працюватимуть у пленарному режимі (8—12 лютого, 15—19 лютого, 1—5 березня, 15—19 березня, 29 березня — 2 квітня, 12—16 квітня, 26—30 квітня, 11—14 травня, 17—21 травня, 31 травня — 4 червня, 14—18 червня, 29 червня — 2 липня, 5—9 липня), 5 тижнів у комітетах, 6 тижнів із виборцями.
Потім депутати проголосували за звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Анатолія Писаренка у зв’язку з досягнення ним 65-річного віку (240 «за»). Однак, як повідомив глава парламенту В. Литвин, Президент іще не вніс нову кандидатуру на посаду члена ЦВК. А під час розмови з Головою Верховної Ради В. Ющенко, за словами В. Литвина, сказав: тільки-но парламент звільнить А. Писаренка, президент внесе кандидатуру.
На порядку денному стояло питання і про звільнення судді Вищого господарського суду Сергія Демченка, також у зв’язку з досягненням граничної межі пенсійного віку. Однак за це проголосували лише 194 депутати.
Фракція БЮТ категорично наполягала розглянути проект змін до Закону «Про вибори Президента України» (щодо недопущення спотворення волевиявлення виборців). Однак за внесення цього питання проголосували лише 205 депутатів із фракцій БЮТ та «НУ—НС». У залі розгорілася дискусія. Представники Партії регіонів та комуністи переконували, що під час виборчої кампанії не можна змінювати виборчий закон. Їх підтримали й представники Блоку Литвина. «Не змінюйте правила гри під час гри», — заявила Олена Лукаш. Натомість автор законопроекту бютівець Валерій Писаренко стверджував, що ці «вікна» у законодавстві готуються для фальсифікації результатів виборів під час другого туру. Голова Верховної Ради запропонував, щоб досягти порозуміння, направити законопроект на висновок до ЦВК і потім повернутися до його розгляду.
За основу прийнято проект закону про внесення змін до статті 209 Земельного кодексу України (щодо використання коштів). Наступний законопроект також стосувався землі — «Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок» з пропозиціями Президента України.
Однак визначитися з подальшою долею цього документа народні обранці так і не змогли: за пропозицію глави держави про відхилення законопроекту проголосували лише 26 депутатів, за подолання вето — 275 депутатів (за необхідних більш як 300). Законопроект направлено на доопрацювання до Регламентного комітету до четверга.
Натомість у цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо питань студентського самоврядування).
За основу схвалено проект закону «Про внесення доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо заборони фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків та інших платежів, передбачених кредитним договором») (365 «за»).
За основу також ухвалено низку законопроектів з питань забезпечення діяльності правоохоронних органів — про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізму захисту конституційних прав громадян при провадженні оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності, про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо видачі особи (екстрадиції) — проекти народного депутата від БЮТ Сергія Міщенка. А також про внесення змін до законів «Про оперативно-розшукову діяльність» та «Про міліцію» (щодо міжнародного співробітництва) — проекти народного депутата від КПУ Валерія Бевза.
Депутати повернулися до голосування за подолання вето Президента щодо закону про внесення змін до Земельного кодексу стосовно мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і, зрештою, подолали вето (366 «за»). А попереднє рішення про направлення законопроекту на доопрацювання до профільного комітету скасовано.
Депутати привітали з днем народження свого колегу від Партії регіонів Нуруліслама Аркаллаєва.
У ЦЕНТРВИБОРЧКОМІ
Результати голосування: майже 100 відсотків
У Центральній виборчій комісії триває підрахунок голосів. За попередніми даними, станом на 16-у годину вівторка на виборах Президента України найбільшу кількість голосів набрав лідер Партії регіонів Віктор Янукович (35,33%). Другу позицію впевнено посідає Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, за котру віддали свої голоси 25,05% виборців. Далі, уже поза межами призового п’єдесталу, кандидати розташувалися в такій послідовності: Сергій Тігіпко здобув 13,05% голосів виборців, Арсеній Яценюк — 6,96%, Віктор Ющенко — 5,45%, Петро Симоненко — 3,55%, Володимир Литвин — 2,35%, Олег Тягнибок — 1,43%, Анатолій Гриценко — 1,2%. Решта кандидатів набрали менше одного відсотка голосів виборців. Не підтримали жодного з кандидатів — 2,2%. Опрацьовано 99,96% виборчих бюлетенів.
Із виступів представників фракцій
Адам МАРТИНЮК, Комуністична партія:
— На превеликий жаль, більшість людей проголосували за владу, яка не може ні одягнути, ні взути людей. Декілька цифр і прикладів. У нас уже менш як 46 мільйонів населення. За офіційними даними, цього року на 46 мільйонів населення українська промисловість виробила лише 52 мільйони панчішно-шкарпеткових виробів, тобто трохи більш як одну шкарпетку на людину, лише 18 мільйонів пар взуття. Тобто одна пара взуття на дві з половиною людини. Навіть, вибачте, нижньою білизною не може промисловість забезпечити. Бо всього-на-всього нижнього трикотажу промисловість України виробила тільки 13 мільйонів штук. Уже не кажу про соціальні виплати, про рівень зарплати, заборгованість із зарплати та інших виплат, невиконання закону про соціальні стандарти. Рано чи пізно народ, наші люди зрозуміють, що так далі жити не можна, й оберуть соціалістичну альтернативу.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— 17 січня наочно довело: в бідному суспільстві справжніх об’єктивних виборів бути не може. Хто покладе на виборах гроші в кишені виборців, той і матиме результат. Так і сталося: гроші зробили перший тур виборів.
Які ж найголовніші ознаки цих імітаційних виборів, що визначили результати голосування? Перша — масштабне і нахабне використання адміністративного ресурсу на всіх рівнях: від найвищого центрального до районних управлінь освіти, охорони здоров’я аж до жеків. Численні наради, поїздки, перельоти на службовому транспорті, прямі трансляції на державних телеканалах — усе це робилося з прямою агітацією на свою користь та з метою контрагітації проти конкурентів, робилося за державні гроші, за гроші платників податків. До того ж ті, хто це робив, не пішли у відпустки, а, використовуючи свої посади, відкрито агітували за себе. Для прикладу, коли службовий ІЛ-62 тільки один раз злітає в повітря, це рівнозначно грошам для цілого району на весняно-польові роботи. Агітаційні білборди гаранта Конституції продовжують висіти 16 і 17 січня, коли це категорично заборонено законом. Друга ознака — масовий і повсюдний підкуп виборців. Під виглядом різдвяних подарунків роздача продуктових наборів із зазначенням, за кого голосувати, під розпис, із фіксацією паспортних даних. Роздача квартир, автомобілів інвалідам особисто кандидатом, хоча це державні програми. І все це за державний кошт. Третя ознака — власноручне створення законодавчих норм, які створюють сприятливі умови для маніпуляції голосами виборців. Як мінімум, було б доречно перелічити виборчі бюлетені у прозорий публічний спосіб і здійснити вибіркову перевірку щодо встановлення факту голосування конкретними людьми.
Володимир СІВКОВИЧ, Партія регіонів:
— У день виборів у Київ, Донецьк, Дніпропетровськ та Луганськ чартерними рейсами прибуло чимало громадян Грузії, які намагалися проникнути на виборчі дільниці на голосування. Постає питання: з якою метою прибула в Україну тисяча молодих людей із іншої держави без жодних документів та жодного статусу? Іноземним громадянам заборонено як бути присутніми на виборчих дільницях, так і будь-яким іншим чином впливати на перебіг виборчого процесу. Це люди безробітні й без жодної професії. Серед них лише одна жінка, решта — чоловіки від 25 до 45 років. Хто вони, з якою метою приїхали? Кандидат у Президенти Михайло Бродський опублікував в Інтернеті розмову між кандидатом у Президенти Тимошенко та Президентом Грузії Саакашвілі, в якій Прем’єр-міністр дякує президентові іноземної держави за направлення в Україну так званої команди. А Саакашвілі стверджує, що в Україну приїхали боєздатні та перевірені люди. До якого бою готується Тимошенко, запрошуючи в Україну тисячі іноземців, серед яких сотні бійців ЗМОПу внутрішніх військ Грузії?
Партія регіонів вимагає від Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, Генеральної прокуратури, Служби зовнішньої розвідки негайно провести розслідування викладених фактів і з’ясувати, з якою метою громадяни інших країн намагалися втрутитися у виборчий процес. Уявіть, щоб комуністи запросили китайський спецназ чи Партія регіонів звернулася б, наприклад, до Росії і направила на Галичину російський спецназ? Що відбувається? Тимошенко запросила фактично збройне формування. Ми були фактично на межі масових безпорядків, введення надзвичайного стану, в країні готувався зрив виборів.
Сергій СОБОЛЄВ, Блок Юлії Тимошенко:
— Вибори, які відбулися 17 січня, засвідчили стару істину: найключовіші питання, які вирішуються під час виборів, це не лише як голосують виборці, а й питання політичних технологій на виборах. Саме тому одне з перших питань, на якому наполягає фракція БЮТ, — це внесення змін і доповнень до закону про вибори, щоб припинити ті технології, які стосувалися залучення людей, котрі абсолютно здорові, мають можливість самостійно брати участь у виборах, до фальсифікацій на дому. Норма про включення людей до списків виборців у день виборів виключно за рішенням суду, як це було завжди в Україні на всіх попередніх виборах, унеможливить ситуацію, коли окремі громадяни пробували проголосувати одночасно на декількох виборчих дільницях. Ще одна норма, яка вимагає термінового включення, — це проголошення кількості виборців, які взяли участь у голосуванні.
Ще одна не менш важлива ситуація — щодо самої ЦВК. Згідно із законом кожна фракція парламенту повинна отримати право на представництво в комісії. Сьогодні Блок Литвина не має такого представництва. Тому вимагаємо, щоб був відкликаний член ЦВК від соціалістів, які не мають представництва в парламенті, а представник Блоку Литвина був би безпосередньо введений. А та людина за поданням фракції «Наша Україна», що досягла пенсійного віку, повинна бути замінена. Ми також наполягаємо на включенні постанови про зняття з посади Голови Вищого господарського суду пана Демченка.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— Україна пережила перший етап президентських виборів, але це була тільки розминка перед другим туром, який буде дуже напруженим. Про недоліки чинного закону про вибори Президента кажуть не лише вітчизняні експерти та політики, а й міжнародні спостерігачі. Наприклад, голова міжнародної місії зі спостереження за виборами Президента заявила, що стурбована ситуацією зі списками виборців та тим фактом, що вони підлягають зміні в день виборів. Стривоженість викликала і ситуація з голосуванням удома. Тому проведення другого туру за старим законом поставить під загрозу його легітимність, до того ж не лише в очах українського суспільства, а й світової спільноти. Наш обов’язок — попередити такий негатив. Давайте хоча б перед фінішем президентських перегонів виправимо ситуацію. Хоч би який із двох кандидатів переміг на виборах — він має зробити це чесно й легітимно. Інакше це буде піррова перемога. Неприпустимо, щоб зміни до списків виборців вносили в день голосування і в такий спосіб з’являлися тисячі виборців невідомого походження. Удома мають голосувати лише ті виборці, які справді за фізичним станом не можуть добратися до виборчих дільниць, це має бути підтверджено медичною довідкою.
Верховна Рада має внести це питання до порядку денного і прийняти закон у цілому. Фракція «НУ—НС» вносить на цей тиждень свої пропозиції: ніякої політики, лише актуальні проблеми. Наприклад, проект закону про заборону фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків за кредитами.
Олександра КУЧЕРЯВА.