Позачергове пленарне засідання 13 січня
Сесійну залу було прикрашено плакатами, які вивісили депутати від Партії регіонів, з вимогами підвищити соціальні стандарти. До порядку денного було внесено 79 питань — серед яких проект закону про державний бюджет України на 2010 рік, звіт Кабінету Міністрів про хід виконання Постанови Верховної Ради «Про ситуацію, що склалася у зв’язку з епідемією грипу та пандемічного грипу А (H1N1), та першочергові заходи протидії її поширенню» та зміни до закону про вибори Президента (щодо недопущення спотворення волевиявлення виборців). Однак уряд проект закону про держбюджет-2010 до парламенту так і не подав, а питання про зміни до виборчого закону стояло в порядку денному останнім.
Одразу після відкриття засідання дві фракції — БЮТ і «НУ—НС» — попросили оголосити перерву для консультацій. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович надав депутатам слово з процедури. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») заявив, що позачергові пленарні засідання перетворилися на профанацію. Бо одні політичні сили за декілька днів до виборів робитимуть вигляд, що намагаються прийняти бюджет, інші — змінити виборчий закон. Інна Богословська (Партія регіонів) стверджувала, що треба порушити в парламенті питання про спробу захоплення державної влади — те, що зараз відбувається у Вищому адміністративному суді України, який єдиний може розглядати питання про вибори Президента. Андрій Кожем’якін (БЮТ) зауважив, що треба з’ясувати, за яким порядком денним відбуватиметься позачергове пленарне засідання парламенту — тим, який подала фракція БЮТ чи фракція Партія регіонів? Депутат попросив зібрати керівників фракцій на погоджувальну раду, щоб врегулювати це питання. Микола Азаров (Партія регіонів) нагадав, що тисячі пенсіонерів вийшли до стін Кабінету Міністрів, протестуючи проти рішення уряду не підвищувати зарплати та пенсії з нового року, хоча це передбачає ухвалений парламентом закон. Депутат заявив, що його політична сила готова працювати два дні, щоб бюджет на 2010 рік було прийнято, а зарплати у бюджетній сфері та пенсії підвищено. Олександр Лавринович пояснив, що згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради Володимира Литвина позачергове пленарне засідання триватиме два дні — 13 і 14 січня, і впродовж нього будуть розглянуті питання, запропоновані як Партією регіонів, так і БЮТ. За регламентом проведення погоджувальної ради під час позачергового пленарного засідання не передбачено, тож головуючий оголосив перерву для консультацій між фракціями.
Під час перерви заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров на брифінгу заявив, що регіонали наполягають: сесія триватиме до тих пір, поки уряд не внесе проект бюджету, а парламент його не ухвалить.
Головуючий оголосив до розгляду перше питання за порядком денним. В. о. міністра фінансів Ігор Уманський пояснив, чому уряд не подав новий варіант головного фінансового плану держави. Проект бюджету не було розглянуто в бюджетному комітеті, а парламент не підтримав цей документ у першому читанні. Оскільки презентацію та обговорення проекту бюджету було проведено, а пропозицію про відправлення проекту бюджету до уряду не підтримано Верховною Радою, цей документ перебуває на розгляді у парламенті. Урядовець запевнив, що проблем із поточними видатками та виплатами з бюджету немає — їх розписано міністерством фінансів до ухвалення парламентом закону про держбюджет-2010 на рівні фінансування минулого року. Натомість депутати звинуватили уряд у заполітизації бюджетного процесу та в порушенні бюджетного кодексу.
І. Уманський також стверджував, що жодних підстав для підвищення курсу долара в Україні немає. 
Під час обговорювання багато депутатів висловлювали подив, чому на розгляд позачергового засідання винесено непідготовлене питання. «Що відбувається у парламенті? Це пропагандистський майданчик?» — запитував Олег Зарубінський (Блок Литвина). «Якби хотіли прийняти бюджет, то його ухвалили б іще минулого року», — стверджував Олександр Чорноволенко («НУ—НС»). Представники Партії регіонів звинувачували уряд Ю. Тимошенко в «обкраданні» пенсіонерів та невиконанні чинних законів, які передбачають зростання зарплат і пенсій.
Під час заслуховування звіту Кабінету Міністрів про виконання постанови Верховної Ради про ситуацію, яка склалася у зв’язку з епідемією грипу та пандемічного грипу А/H1N1, перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Біловол констатував, що нині в Україні реєструється спад захворювання на грип та ГРВЗ. Епідемічний поріг перевищено лише в чотирьох областях — Луганській, Дніпропетровській, Сумській, Полтавській і АР Крим. З початку епідемії захворіли 4,5 мільйона осіб. У реанімаційних відділеннях лікарень, за словами урядовця, перебуває 219 хворих, із них 30 важких, які перебувають на штучній вентиляції легенів.
Співдоповідач від комітету Валерій Коновалюк (Партія регіонів) звинуватив владу у сприянні збагаченню фармацевтичних кампаній, завищенні цін на ліки та устаткування, стверджуючи, що виділені бюджетні гроші не дійшли до конкретної людини. Натомість бютівці захищали свого лідера-прем’єра та високо оцінювали зусилля уряду, спрямовані на боротьбу з епідемією. За підсумками обговорення жодного рішення не було прийнято.
Позачергове засідання парламенту продовжиться сьогодні, 14 січня.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.