І обіцяють річну економію десятків мільйонів кубометрів газу
 Нове обладнання підвищить компресорні потужності для потреб Шебелинського і Кобзівського газоконденсатних родовищ, а також родовищ Христищенсько-Єфремівської групи. Для споживачів газу — це гарантія стабільного і якісного газопостачання. Державна компанія ПАТ «Укргазвидобування» запросила журналістів на дотискувальну компресорну станцію в селі Червоний Донець. Нині тут триває другий етап реконструкції. Побачене справило приємне враження. Реконструкція енергоємного устаткування на більш економічне і прогресивне заощадить щорічно до 20 мільйонів кубометрів газу.
Щороку через Червонодонецьку дотискуючу компресорну станцію (ДКС) проходить 1,7 мільярда кубометрів газу для подальшого його транспортування споживачам Харкова, Харківського промвузла і в систему магістральних газопроводів Шебелинка—Дніпропетровськ—Кривий Ріг—Ізмаїл. Її реконструкція почалася з оснащення сучасним устаткуванням для сушіння газу, що дало змогу довести якісні показники ресурсу до європейського рівня. Сьогодні завершуються роботи з будівництва комплексу першого ступеня стиснення газу. Фактично це виводить з експлуатації морально і фізично застарілий об’єкт, який діє понад чотири десятиліття. Паралельно встановлюють апарати повітряного охолодження.
«Введення в експлуатацію нових ДКС стабілізує видобуток газу. Однак компанія має більш амбітні плани, ніж просто стабілізація. І вже в найближчий час ми готові наростити видобуток до 15,5—16 мільярдів кубометрів на рік, — каже голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Сергій Костюк. — Водночас у компанії залишається низка проблем, а саме — ціна реалізації газу НАК «Нафтогаз України» (349 грн. за тис. куб. м газу без ПДВ), заборгованість НАК перед «Укргазвидобуванням», складнощі з отриманням ліцензій на розробку нових родовищ. Ми розробили детальний план зі збільшення видобутку, розвідувальних робіт, модернізації бурового обладнання та оновлення видобувної інфраструктури. Ціна газу НАК зросте до 738 грн. без ПДВ, з урахуванням необхідних капітальних інвестицій. Собівартість його видобутку розрахована за міжнародними стандартами, становить 250 доларів США за тисячу кубометрів газу».
Переважна більшість родовищ перебувають на завершальній стадії експлуатації, майже усі вони вичерпані на 70—80 відсотків. Для збільшення видобутку газу в Україні слід надати «Укргазовидобуванню» ліцензії на геологорозвідку і видобуток газу, будівництво нових дотискуючих компресорних станцій. Таких ліцензій «Укргазовидобуванню» не давали від 2006 року на відміну від приватних компаній.
Монтаж установки охолодження газу другого ступеня стиснення.
Машиніст технологічного компресора Володимир Волошко.
Фото автора.