У селі Малинівка Рожищенського району відкрито пам’ятний знак жертвам трагедії, яка сталася тут 13 грудня 1943 року. Цього дня, на свято Андрія, 66 років тому озброєне польське населення села Переспа оточило села Малинівку і Мар’янівку і вчинило криваву розправу над її мирними жителями. Під час тієї різанини було вбито 26 людей, з них 16 мешканців Малинівки, 6 — Мар’янівки, 4 — села Немир.
Виступаючи на жалобному мітингу, голова облдержадміністрації Микола Романюк сказав: «Вшановуючи пам’ять загиблих, ми не лише виконуємо свій християнський обов’язок, але й обов’язок громадський і державний. Подібні трагедії ніколи не повинні повторитися. Пам’ять про загиблих потрібна нам не для помсти та руйнування, а для прощення та творення нових відносин між українцями та поляками, які сьогодні базуються на взаємодовірі та взаємоповазі».
Зауважимо, ідея створення пам’ятника належить Софії Назар, родичі якої загинули під час цієї трагедії. Вона ж і очолила створений 2003 року громадський комітет по вшануванню пам’яті загиблих. Із витрачених на спорудження пам’ятного знаку 35 тисяч, 20 тисяч виділено районною радою, ще 15 тисяч — зібрано місцевою громадою і родичами загиблих. Сумлінно зі своєю роботою справилася і волинський скульптор Ірина Дацюк, для якої це вже не перше подібне замовлення.