Ранкове засідання 23 грудня
Учора сесія внесла зміни до календарного плану своєї роботи. Відповідно до них сьогодні та завтра парламентарії працюватимуть в округах. Таку пропозицію під час виголошення ранкових заяв внесла народний депутат Ірина Акімова (Партія регіонів). На її думку, це варто було зробити для того, щоб парламентська трибуна не використовувалася для агітації в розпал виборчої кампанії. Ініціативу регіоналів підтримали 232 народні обранці. Партія регіонів дала 171 голос, БЮТ — 1, «НУ—НС» — 10, КПУ — 27, Блок Литвина — 19, позафракційні — 4.
Відповідно до календарного плану депутати зберуться на пленарне засідання вже після виборів Президента — 19 січня. А наступні тижні до та після Нового року парламентарії працюватимуть із виборцями.
Крім того, сесія з другої спроби внесла до порядку денного законопроект про зміни до деяких законів щодо запобігання та протидії корупції (реєстр. №5398), який не був підтриманий раніше. Згодом його ухвалили в першому читанні та в цілому.
Через ці голосування головуючого на засіданні Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича звинуватили у порушенні Регламенту.
«Напередодні законопроект був відхилений, що ми голосуємо?» —запитував Сергій Сас (БЮТ). Депутат запропонував проголосувати постанову про відсторонення Олександра Лавриновича від ведення засідання на два дні. Однак її підтримали лише 118 народних обранців.
Після цього фракції БЮТ та «НУ—НС» просили оголосити перерву, щоб відповідно до Регламенту виголосити заяву. Її озвучив «нунсівець» Володимир Ар’єв. Депутат повідомив, що фракції БЮТ і «НУ—НС» понад місяць тому ініціювали створення ТСК з вивчення ситуації з незаконним привласненням Віктором Януковичем урядової резиденції «Межигір’я». «У нас є всі підстави вважати, що вона була приватизована незаконно», — наголосив парламентарій. Однак, за його словами, Комітет з питань Регламенту запропоновану постанову й досі не розглянув. «Отже, Партія регіонів робить усе, щоб зупинити розкриття наймасштабнішого злочину в країні», — констатував В. Ар’єв.
Щоправда, Олександр Єфремов, голова Регламентного комітету, відкинув усі звинувачення і назвав заяву «страшилкою, якою вже місяць лякають народ України». «Насправді ситуація проста. Саме представники БЮТ зривають два останні засідання комітету, саме через це комітет не може розглянути жодного питання і внести до парламентської зали», — сказав він.
Потім народні депутати проголосували за створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та причин неефективного управління державним майном в агропромисловому комплексі.
Наступні питання порядку денного сесія розглядала за скороченою процедурою. Зокрема, в першому читанні ухвалила зміни до деяких законодавчих актів (щодо подолання негативних наслідків фінансової кризи). За словами автора законопроекту Юрія Полунєєва, кількість проблемних кредитів зростає. Одним із виходів із цієї ситуації депутат вважає їх добровільну реструктуризацію. Оскільки в чинному законі вводиться термін «обмеження», пояснив народний обранець, дуже часто і банки, і позичальники не можуть знайти відповіді. А законопроект розширює рамки можливої реструктуризації й буде надзвичайно важливим, упевнений автор законопроекту.
Після невеликої перерви Олександр Лавринович повідомив, що документи, які надійшли на ім’я Голови Верховної Ради від народного депутата Андрія Парубія, щодо відкликання Миколи Мартиненка з посади голови фракції «НУ—НС», оформлені неналежним чином. Такого висновку, за його словами, дійшов комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради.
Потому народні обранці підтримали створення тимчасової спеціальної комісії з підготовки концепції судово-правової реформи, збільшивши водночас термін її дії з 3 до 6 місяців, а попередній звіт сесія має заслухати не пізніше 
1 травня 2010 року.
За пропозицією п’яти фракцій народні обранці включили до порядку денного і ухвалили в цілому зміни до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (реєстраційний номер 1287). Законопроект спрямований на підтримку підприємств вугільної промисловості. В цілому парламентарії ухвалили і проект постанови про чисельність і склад національної комісії з радіаційного захисту населення України. Крім того, у першому читанні був підтриманий і законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо прав концесіонерів).
298 голосами сесія ухвалила також загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Володимира Лемзу .