Ранкове засідання 22 грудня
Після виступів від фракцій депутати з фракції БЮТ стали наполягати на розгляді проекту змін до закону про вибори Президента з метою унеможливлення фальсифікацій у виборчому процесі. Запевнення головуючого, Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, що цей законопроект є у розкладі засідань парламенту на останній пленарний тиждень у році, не подіяли — бютівці наполягали на тому, щоб розглянути зміни до виборчого закону негайно. Проте за підсумками голосування цей законопроект не було включено до порядку денного на вівторок — питання ставилося на голосування двічі і набрало 90 та 213 голосів відповідно. У БЮТ заявили, що знову ініціюватимуть внесення до порядку денного цього питання, доки його не буде розглянуто й прийнято результативне 
рішення.
Деякі народні депутати у своїх виступах стверджували, що доки до парламенту не внесено проект держбюджету на 2010 рік, працювати у пленарному режимі годі.  Проте за таку пропозицію про зміну календарного плану проголосували лише 207 депутатів, і рішення не прийнято.
Депутати ухвалили у другому читанні та в цілому (374 за) проект закону про внесення змін до деяких законів щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи.  Нова редакція закону передбачає внесення відповідних змін до законів «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про фіксований сільськогосподарський податок», «Про Кабінет Міністрів України».
Зокрема, передбачається запровадження норм, відповідно до яких сума податку на додану вартість за реалізовані переробними підприємствами всіх форм власності молоко та молочну продукцію та іншу продукцію переробки спрямовується на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Не обмежується строк дії фіксованого сільськогосподарського податку та спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.
У першому читанні схвалено ще один законопроект на сільськогосподарську тему: про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (щодо терміну на продаж земельних ділянок) — 332 «за». Проект вніс і представив народний депутат Олександр Ткаченко (КПУ). Цей документ передбачає продовження строку заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств до 1 січня 2012 року.
Також пропонується встановити мораторій на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності з 1 січня 2012 року за умови набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, визначивши особливості обігу земель державної та комунальної власності і земель товарного сільськогосподарського виробництва. До цього часу діє вже встановлений законодавством мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.
Під час обговорення законопроекту депутати наголошували на потребі ухвалення законів про державний земельний кадастр та про ринок земель, оцінку землі, але висловлювали застереження, чи не станеться так, що до вказаного строку ці законопроекти не буде ухвалено, а відтак мораторій буде скасовано. Противники мораторію зазначали, що таким чином хочуть позбавити селян права розпоряджатися своєю землею, а земля все одно скуповуватиметься «оптом» олігархами. Фракція Блоку Литвина запропонувала прийняти цей закон одразу й у цілому, переконуючи, що лише мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення спроможний захистити селянина та зупинити безгосподарність на землі.
Депутати привітали з днем народження свого колегу Кирила Куликова.
На верхньому знімку: Павло Климець, Микола Присяжнюк та Дмитро Шпенов; на нижньому: Василь Кравчук, Сергій Сас і Олександр Стешенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Із виступів представників фракцій
Анатолій КІНАХ (Партія регіонів):
— Два роки діяльності коаліційного уряду на чолі з Юлією Тимошенко підтвердили, що існуванню та подальшому розвитку держави Україна в першу чергу загрожують не зовнішні, а внутрішні ризики. Гірка правда в тому, що талановитий, працездатний український народ став заручником недієздатної неконсолідованої непрофесійної влади. Падіння обсягів промислового виробництва у січні—листопаді 2009 року порівняно з 2008 роком становило мінус 24%. Це найгірший показник серед країн Європи та СНД. Сумарно вся промисловість країни працює збитково. Внутрішні інвестиції впали на 43%, прямі іноземні інвестиції скоротилися на 60%. Державний зовнішній та внутрішній борг у вересні 2009 року сягнув вище 280 мільярдів гривень, порівняно з вереснем 2008 року він зріс в 3,5 разу. І тільки обслуговування боргу в 2010 році дорівнюватиме сумі річного фінансування галузей охорони здоров’я та освіти. Вперше за 10 років упали реальні доходи населення, а купівельна спроможність громадян України скоротилася за рік на 40%. За рівнем зарплати в жовтні Україна опустилася на останнє місце в Європі, пропустивши вперед Молдову та Болгарію. Причиною цього є ганебне протистояння Президента та урядової вертикалі влади, вражаюче низький професіоналізм виконавчої влади, причетність до корупційних дій, спроба підмінити популізмом та гучним піаром кропітку системну діяльність. 
Сергій СОБОЛЄВ (Блок Юлії Тимошенко):
— Лише на цьому тижні маємо реальну можливість внести зміни до закону про вибори Президента України. Треба врахувати ті ключові положення, які, на жаль, не знайшли відображення у всіх попередніх текстах законопроекту, а саме — неможливість включення до списків виборців за рішеннями лише дільничних виборчих комісій, що призведе до страшних фальсифікацій на виборах. Реальні можливості для фальсифікацій залишаються у цілій низці інших статей закону про вибори. Тому фракція БЮТ наполягає, щоб ці положення, які не дають можливості фальсифікувати вибори, було включено до порядку денного й розглянуто. Окреме питання — державний бюджет на 2010 рік. Позиція фракції така: якщо підемо за процедурою повернення бюджету в уряд і далі — нове звернення уряду до парламенту з новим текстом бюджету, то фактично країна не зможе розпочати ані новий фінансовий рік, ані навіть перший квартал із новим бюджетом. Саме тому пропонуємо скасувати постанову парламенту про повернення до уряду проекту бюджету на 2010 рік, а повернутися до процедури, яку встановлює і Бюджетний кодекс, і Регламент Верховної Ради. А саме розпочати розгляд тих 1300 поправок, які подали депутати з усіх фракцій до бюджетного комітету. Це дасть можливість принаймні у січні затвердити бюджет-2010, а далі вже після президентських виборів вносити відповідні зміни та поправки. Крім того, пропонуємо чітко визначити дату розгляду питання про створення тимчасової спеціальної комісії щодо незаконного привласнення лідером Партії регіонів маєтку в Межигір’ї. 
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Блок Литвина):
— Якщо подивитися на теми, які обговорюються українськими політиками, то можна подумати, що український народ найбільше хвилюють питання конституційної реформи, функції Президента та уряду, закони про вибори, Кабінет Міністрів. Зацикливши свою діяльність у колі перерозподілу повноважень між центральними гілками влади, забуваються найголовніші завдання парламенту — захист прав людини. Український народ багато в чому вже зрозумів вартість сподівань на державу, вже давно стала поширеною теза — аби тільки не заважали. Більшість громадян усвідомили, що держава й народ — це дві прямі, які перетинаються лише в одному місці, де з людей стягують податки. Багато хто вже навчився існувати поза державною допомогою. Але це стосується соціально активних працездатних громадян, які можуть себе прогодувати самі. А що ж ті, які все життя віддали розбудові держави, на який заслужений відпочинок можуть претендувати наші пенсіонери? Зовсім поза увагою держави залишено найстаршу категорію громадян — ті, хто вийшов на пенсію до 1991 року. На сьогодні ці пенсіонери, люди поважного віку, й хоча їх іще мільйони, але їх кількість постійно зменшується. І зменшується не лише через вік, а тому що держава не спроможна адекватно оцінити їхню працю, їхній внесок у розвиток галузей української економіки, освіти чи науки. 
Адам МАРТИНЮК (Комуністична партія):
— Наближається чергове новоріччя. Дедалі частіше починають лунати слова про те, що в нас щось підвищується, щось поліпшується, щось зростає. Але ті, хто живе в реальних умовах, розуміють, що це тільки слова. З якими показниками йдемо до 2010 року? Із засекреченим ВВП, а чому треба ці дані ховати від народу — пояснень нема. За прогнозами, закінчимо рік із мінус 14% ВВП. Показники промисловості — лише 76% до попереднього періоду. В будівництві — 53 %, тобто лише половину від того, що будували торік, здаємо цього року. Величезна біда і з заборгованістю з зарплати. Якщо на 1 січня заборгованість із зарплати була 1,1 мільярда, до на 1 листопада заборгованість уже сягнула 1,7 мільярда. За прогнозами, до бюджету в січні буде зібрано не більше 38 мільярдів гривень, а треба лише на захищені статті бюджету більш як 51 мільярд. У «загашнику» бюджету нічого не буде, бо, за найоптимістичнішими прогнозами, до загального фонду бюджету 2009 року буде недодано не менше як 40 мільярдів гривень. До цього додається деградація суспільства — і педофілія, і стрілянина по живих мішенях тощо. На всіх зустрічах люди ставлять одне й те саме запитання: коли нарешті буде наведено лад? У перші сто днів, коли комуністи повернуться до влади.
Борис ТАРАСЮК («Наша Україна — Народна самооборона»):
— Нас усіх дуже багато лякали — буде дефолт, невиплати зарплат і пенсій, зростатиме ціна на газ та багато іншого. Сьогодні, за тиждень до нового року, бачимо — дефолту немає попри складну ситуацію в економіці, зарплати бюджетникам та пенсії виплачуються вчасно й у повному обсязі, за газ платимо вчасно. І вперше новий рік прийде без газових воєн. Саме уряд та парламентська коаліція утримали нашу економіку від обвалу, зробили все можливе в умовах президентських перегонів, які перетворилися на бої без правил. Тому сьогодні демократичні сили консолідуються навколо єдиного кандидата. Україна з наполегливістю бика тягла весь 2009 рік тягар кризи, й таки витягла. І тепер завдання створити в 2010 році передумови для стрибка тигра для руху України вперед. Але це можливо лише тоді, коли весь український політикум забуде про чвари й об’єднає свої зусилля. Це має відбутися одразу після президентських виборів. 
Олександра КУЧЕРЯВА.