Систему постачання тепла і гарячої води до житлових будинків у Вінниці модернізують за швейцарським зразком з використанням індивідуальних теплових пунктів.

У Вінниці тривають роботи з модернізації системи теплозабезпечення житлових будинків у мікрорайоні Тяжилів. Почали їх із заміни тепломереж. Тепер перейшли до нового етапу — реконструкції котельні. Тут встановлять п’ять нових котлів, два з яких працюватимуть на деревині. Це буде експериментальний варіант у Вінниці із забезпечення теплом багатоповерхівок альтернативним паливом. Втім, котлами на деревині мало кого здивуєш. Це вже не є новиною. А ось індивідуальні теплові пункти (ІТП), що їх встановлюють у багатоповерхівках, у мешканців викликають почасти здивування, почасти — цікавість. Зате фахівці тільки хвалять.
Такі прилади є однією з ланок всієї системи теплопостачання. Для енергозбереження мало замінити стару теплотрасу на нову. Це тільки одна складова енергоефективності. Одна, але не єдина. «Шафи», як їх називають жителі будинків, дають можливість економити енергію. Одночасно поліпшується якість послуг з теплопостачання та забезпечення гарячою водою.
Досвід використання ІТП вінничани запозичили у швейцарському Цюриху. Тепер упроваджують його в себе. Разом із швейцарськими фахівцями. До того ж із залученням їхніх коштів. Про переваги ІТП розповів директор департаменту міського господарства Вінницької міськради Василь Броварник:
— Зверніть увагу на дві складові приладу. По-перше, вони обладнані механізмом для нагрівання води, тобто вода нагрівається безпосередньо у будинку, де її використовують. Навіть не фахівцеві стає зрозуміло, наскільки економічно вигідний такий варіант гарячого водопостачання. По-друге, ІТП мають регулятори температур. На північну сторону житлового будинку виводиться датчик, що визначає зовнішню температуру повітря. Коли на вулиці теплішає, прилад автоматично реагує на зміну температури, відповідно батареї опалення стають або холодніші, або навпаки — гарячіші. Автоматична система теплових пунктів виключає втручання у цей процес людини.
Індивідуальні теплові пункти іноземного виробництва. Це прилади системи SCADA. «Ми бачили, як вони працюють у житлових будинках швейцарського Цюриха, — продовжує Василь Броварник. — Там же дізналися про ефект, що його забезпечують ІТП. Перевірили їх також у своєму місті. Торік модернізували систему теплопостачання на вулиці Карла Маркса і в провулку з такою ж назвою. У будинках встановили ІТП. Отримали значну економію енергоресурсів. Мешканці вже не скаржилися на те, що на вулиці плюсова температура, а батареї опалення продовжують гріти як взимку. Такі випадки раніше були звичними.
— Якщо окремі котельні на околиці міста можна перевести на вугілля чи щепу, то великі ТЕЦ, що опалюють цілі мікрорайони, повинні дбати насамперед про економію енергії на усіх етапах: від вироблення до отримання споживачем, — наголошує Василь Броварник. — Використання ІТП — один з ефективних методів отримання такої економії.
 
Вінницька область.
Довідка
У листопаді 2011 року у Вінниці було підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації та України і міською владою Вінниці щодо надання технічної та фінансової допомоги у реалізації проекту з енергоефективності. У рамках проекту передбачено, зокрема, реконструкцію системи централізованого теплопостачання двох мікрорайонів міста. Міська влада Вінниці також долучилася до участі у проекті Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) «Муніципальна енергетична реформа» (МЕР). Головна мета проекту — запровадження сучасних систем ефективного використанню енергоресурсів міста.