Колишнє військове містечко Розсудів-1 у Ріпкинському районі Чернігівщини вже не лякає непідготовленого глядача картиною пустки й всеохоплюючої руйнації, як це було ще декілька років тому. Виконуючи міжнародні зобов’язання у сфері протидії нелегальній міграції, тут побудовано пункт тимчасового утримання нелегалів, який включає в себе адміністративне приміщення, житловий корпус для нелегалів, їдальню, а також ізолятор для осіб, чия поведінка становить загрозу для них самих та навколишнього люду.
Пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів розрахований на 239 осіб. Сюди доправляють порушників східного кордону України, що тягнеться від Білорусі до російського Ставрополя. Порушники міграційного законодавства мають утримуватися в умовах, які не порушують їхньої честі та гідності, — вважають у  Міністерстві внутрішніх справ України. Саме тому  місце проживання нелегалів скоріше нагадує готель, аніж ізолятор для правопорушників.
У лісі стоять три житлові п’ятиповерхівки, казарма, штаб, двоповерхова школа. Це — військове містечко Розсудів-1. Територія пункту утримання огороджена подвійним парканом: усередині двометровий сітчастий, зовні — триметровий із заліза. Між парканами ходять працівники держслужби охорони та цивільні охоронці.
Колишню казарму розділили на чоловічу та жіночу частини. У кімнатах зможуть розміститися 4—6 осіб.
Якщо раніше люди тікали з Розсудова, то нині хочуть повернутися до містечка. Люди дзвонять керівництву ПТП. Хочуть не тільки там працювати, а й отримати службову квартиру. В пункті тимчасового перебування нелегалів працюють в основному жителі найближчих сіл та Любеча.
Матеріали надано відділом зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області.