Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримує законопроект про внесення змін до статті 51 Кодексу законів про працю щодо захисту здоров’я вагітних жінок.
Проектом (реєстр. № 4105) пропонується доповнити статтю 51 Кодексу положенням щодо скорочення тривалості робочого дня на годину із збереженням середньої заробітної плати для усіх працюючих жінок, починаючи з моменту взяття на облік по вагітності. Парламентарії вважають слушною законодавчу ініціативу, спрямовану на захист прав, посилення трудових гарантій, а також створення умов для здорового материнства працюючим вагітним жінкам в Україні.
Як зазначалося під час обговорення, стан здоров’я дитини значною мірою визначається станом здоров’я матері, водночас сьогодні кожна друга вагітна має хвороби серця, нирок, судин тощо. Високими залишаються також і показники невиношування вагітності та ускладнених пологів.
Народні депутати взяли до уваги результати дослідження з вивчення стану здоров’я вагітних та їх новонароджених дітей, що проводилося Інститутом педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України в рамках наукового проекту «Сім’я та діти України». Зокрема, серед чинників, які призводять до порушень стану здоров’я вагітних і немовлят, провідну роль відіграють соціальні: емоційне напруження, щоденна фізична та психічна перевтома, недостатність часу для відпочинку та сну тощо.
На думку членів комітету, пропозиція авторів законопроекту скоротити в обов’язковому порядку на годину тривалість робочого дня для працюючих вагітних жінок матиме позитивний вплив на стан їхнього здоров’я, перебіг вагітності та здоров’я їхніх майбутніх дітей.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.